News

Un nou cutremur în România. Seismul este cel mai puternic din ultima vreme

03.11.2020 | 14:40
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur s-a produs astăzi în România. Seismul a avut loc la ora 11:14:40, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 116 km și a avut o magnitudine de 3,9 pe scara Richter, fiind cel mai puternic de luna aceasta.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe:  62km E de Brașov, 69km NE de Ploiești, 122km N de București, 123km S de Bacău, 128km V de Braila, 130km V de Galati, 140km NE de Pitesti, 176km E de Sibiu, 187km N de Ruse, 205km SV de Iași

ADVERTISEMENT

Este al optulea cutremur produs în România de la începutul acestei luni. Celelalte șapte au avut magnitudini cuprinse între 2,1 și 3,5 pe scara Richter.

Nou cutremur în zona seismică Vrancea

Cutremurul înregistrat în acestă dimineață este considerat unul de intensitate slabă și completează o serie de 6 zile în care pământul României s-a zguduit. Din 29 octombrie până astăzi au avut loc 19 seisme.

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic seism din seria respectivă a avut loc pe 30 octombrie la Vaslui, a fost considerat de intensitate medie, cu o magnitudine de 4,2 pe scara Richter.

În acest an, cel mai puternic seism s-a produs pe 31 ianuarie în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri. Acesta a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter și a fost resimțit și în București.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare catastrofă naturală de acest fel din țara noastră a avut loc nu în 1977, cum se crede, ci în anul 1802. Potrivit sursei citate mai sus, la 26 octombrie 1802 a avut loc un seism de 7,9 pe scara Richter, considerat cel mai puternic înregistrat vreodată pe teritoriul României și unul dintre cele mai mari din Europa.

Acesta s-a petrecut în Vrancea, la adâncimea de 150km, și a durat aproximariv 2 minute și jumătate. Martorii oculari au declarat că „mișcările pământului semănau cu valurile mării”.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea producerii unei asemenea catrastrofe, anul trecut, la împlinirea a 42 de ani de la cutremurul din 1977. „Sfatul meu către populaţie este să se informeze, să parcurgă ghidurile care le avem pe “fiipregatit” sau în aplicaţia DSU şi să se pregătească de facto, nu numai să spună “da, am citit, acum ştiu”. Nu. Dacă acolo recomandarea zice să ai apă, conserve, undeva în casă, să le ai. Investiţia este foarte mică pentru siguranţa lor şi este foarte important şi ei să vină, să aibă un rol pro-activ, să se pregătească din timp. Deci va fi o muncă intensă, unde solidaritatea este baza ei, între comunitate, forţele de intervenţie, instituţii.”, a spus el la momentul respectiv, potrivit Radio România Actualități.

ADVERTISEMENT