News

Un nou cutremur în Turcia. Seismul s-a produs la 10 kilometri adâncime

Un nou cutremur semnificativ s-a produs în Turcia. Seismul de joi dimineața a fost consemnat la câteva zeci de kilometri de zonele deja afectate.
23.03.2023 | 12:50
Un nou cutremur in Turcia Seismul sa produs la 10 kilometri adancime
Un nou cutremur în Turcia. Seismul, produs la 10 km adâncime. Sursa foto: twitter.com
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 4.9 a avut loc, joi dimineață, în Turcia. Seismul produs în statul deja afectat de mișcările telurice devastatoare din februarie a fost consemnat la ora locală 9.19 (11.19 ora României).

Un nou cutremur în Turcia. Seismul, produs la 10 km adâncime

Conform informațiilor oferite pe site-ul EMSC (Centrul Euro-Mediteranean de monitorizare a activității seismice), cutremurul a avut inițial o magnitudine de 5.3. Ulterior, a fost stabilită o intensitate de 5, apoi de 4.9.

ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a oferit de asemenea informații despre acest seism. Instituția din România precizează că acesta a avut o magnitudine de 5.1

Cutremurul, consemnat la 10 km adâncime, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 64 km NV de Kahramanmaras, 68 km N de Kadirli, 73km NE de Kozan, 77km V de Elbistan și 98km N de Osmaniye.

ADVERTISEMENT

Seismul de joi a avut mai multe replici cuprinse între 3.7 și 4.3. Aceasta din urmă, cea mai puternică, a avut loc la ora locală 10.04. Ea s-a produs la 54 km NV de Kahramanmaras, regiune grav lovită de seismele din debutul anului.

Peste 55.000 de morți după cutremurele produse în Turcia, în februarie

Din februarie până în prezent, mai multe cutremure au lovit zona Turciei. Cele mai catastrofale s-au produs în aceeași zi, pe 6 februarie. Atunci, la ora 04:17, un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sudul și centrul Turciei, precum și nordul și vestul Siriei.

ADVERTISEMENT

Acesta seism a fost urmat de un cutremur de 7,7 la ora 13:24. Acest cutremur a fost centrat la 95 km la nord-nord-est de primul, în provincia Kahramanmaraș. Ambele seisme au adus pagube pe scară largă și zeci de mii de victime.

Datele oficiale indică pagube care s-au extins pe o suprafață de aproximativ 350.000 km pătrați. Au fost afectate peste 14 milioane de persoane, circa 15% din populația Turciei. Un total de 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost.

ADVERTISEMENT

În urma cutremurelor din iarnă, peste 55.000 de persoane au fost ucise și peste 130.000 au fost rănite. Încă din februarie, Uniunea Europeană și-a activat mecanismul de răspuns la criză pentru a coordona mai rapid măsurile de sprijin pentru Turcia și Siria.

ADVERTISEMENT