News

Un nou cutremur în zona seismică Vrancea, în această dimineață. Seismul a avut magnitudinea de 3,3 grade

30.04.2020 | 08:25
Un nou cutremur in zona seismica Vrancea in aceasta dimineata Seismul a avut magnitudinea de 33 grade
ADVERTISEMENT

Zona seismică Vrancea s-a zguduit, din nou, în această dimineață când un seism cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter a fost simțit în special de locuitorii din județul Buzău. Este al treilea cutremur petrecut în decursul acestei săptămânii.

Cutremur în România, în această dimineață. Unde s-a simțit seismul

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat pe site-ul instituției că în această dimineață a avut loc un nou cutremur. Seismul cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter s-a produs la ora 05:54, la o adâncime de 148 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din județul Buzău sunt primii care au simțit mișcarea tectonică care s-a propagat și în apropiere de alte mari orașe din țara noastră printre care se numără Brașov (63 km E), Ploiești (78 km NE), Bacău (114 km S), Brăila (128 km V), Galați (128km V), București (131 km N), Pitești (147 km NE), Sibiu (177 km E), Ruse (196km N) și Iași (197 km SV).

Cutremure dese în țara noastră încă de la începutul lunii

Potrivit INFP în ultima perioadă s-au produs numeroase cutremure slabe înregistrându-se circa 22 de astfel de seisme încă de începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Toate au avut o magnitudine de peste 2,2 grade pe Richter, cel mai mare fiind cel de 5 grade produs la finalul săptămânii trecute.

Totodată, săptămâna aceasta au avut de asemenea, câteva cutremure cuprinse între 2,9 și 3,3 grade pe scara Richer. Mai exact, seismul din această dimineață este al treilea produs în ultimele 7 zile.

ADVERTISEMENT

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un eventual cutremur major în țara noastră

Președintele onorific al Institutului Național de Fizica Pământului Gheorghe Mărmureanu a mărturisit în urmă cu ceva vreme că țara noastră va fi zguduită de multe cutremure în următoarea perioadă, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne stresăm cu gândul la un seism major.

„Cutremure vor fi. Toate cutremurele au o anumită periodicitate. Toate cutremurele mari, nu au avut altele înainte. Este greu să ții o țară sub stres. 

ADVERTISEMENT

Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Puțină lume știe scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul”, a spus Mărmureanu, informează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT