News

Un nou cutremur în zona Vrancea! Anunțul INFP

03.05.2020 | 08:31
Un nou cutremur in zona Vrancea Anuntul INFP
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur puternic a fost detectat în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la o adâncime de 94 de kilometri, potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la ora locală 3:58 și a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, anunță specialiștii prin intermediul unei informări de presă.

Cutremur de 3 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea

Concret, mișcarea plăcilor tectonice a fost resimțită în apropierea oraşelor Braşov (76km), Ploieşti (85km), Bacău (109km), Galaţi (115km), Brăila (115km), Bucureşti (136km), Piteşti (159km), Iaşi (189km), Sibiu (191km), Ruse (200km).

ADVERTISEMENT

Nu mai departe de joi, 30 aprilie, s-au produs alte două cutremure cu magnitudinea de peste 3 grade pe scara Richter, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Primul, cu magnitudinea 3,3, a fost detectat la ora locală 5:54, la o adâncime de 148 kilometri în apropierea oraşelor Braşov (63 km est), Ploieşti (78 km nord -est), Bacău ( 114 km sud), Brăila (128 km vest), Galaţi (128 km vest) şi Bucureşti (131 km nord).

Cel de-a doilea seism, cu magnitudinea 3,1, a avut loc la ora locală 12:04, la o adâncime de 122 de kilometri, în apropierea oraşelor Ploieşti (67 km nord-est), Braşov (67 km est) şi Bucureşti (119 km nord).

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs pe 31 ianuarie. A avut o magnitudine de peste 5 grade pe Richter

În luna aprilie, în România, au fost înregistrate 32 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5 grade pe scara Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti, potrivit datelor transmise de specialiști.

Nu este exclus ca în viitorul apropiat să ne confruntăm cu un seism de proporțiile celui produs pe data de 4 martie 1977, motiv pentru care Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

ADVERTISEMENT

Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare.

Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare.

ADVERTISEMENT

Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli.

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a explicat șeful DSU.

ADVERTISEMENT