News

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut

03.04.2021 | 09:58
Un nou cutremur in zona Vrancea Ce magnitudine a avut
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 06:42, în județul Vrancea. Anunțul a fost făcut de specialiștii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Potrivit acestora, seismul a avut loc la o adâncime de 107 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Brașov (73 km), Ploiești (94 km), Bacău (98 km), Brăila (122 km), Galați (120 km), București (146 km), Pitești (163 km), Iași (180 km), Sibiu (186 km), Ruse (211 km).

ADVERTISEMENT

Cinci cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,4 s-au produs în primele zile ale lunii aprilie și 82, cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter, de la începutul anului, majoritatea în zona seismică Vrancea.

Cutremur cu magnitudinea 3,4 în zona Vrancea

În ziua de 03 Aprilie 2021, la ora 06:42:30 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 107km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brașov, 88km NE de Ploiești, 105km S de Bacău, 119km V de Galați, 120km V de Brăila, 140km N de București, 159km NE de Pitești, 186km SV de Iași, 187km E de Sibiu, 205km N de Ruse”, se arată în informarea transmisă de INFP.

Specialiștii avertizează: „Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare în România”

În altă ordine de idei, nu trebuie să ne întrebăm „dacă”, ci „când” se va produce marele cutremur de care se tem românii de ani întregi. Potrivit cercetătorului Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, „trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”.

ADVERTISEMENT

Se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme.

Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor.

ADVERTISEMENT

Practic, la 6,4 noi nu avem probleme mari. În schimb, pentru cutremurele de suprafață, mai ales în zona din apropierea epicentrului, pot să fie distrugeri foarte mari.

Chiar dacă magnitudinea nu este așa de mare, fiind de 4 sau de 5, dacă sunt aproape de suprafață, energia eliberată ajunge repede la suprafață și cu o amplitudine mare și atunci mișcarea este mult mai intensă.

Cutremurele de suprafață generează niște unde de suprafață, care sunt destul de puternice și pe măsură ce se propagă la distanță, crește cumva perioada lor, devin din ce în ce mai lente în mișcare”, explică seismologul.

ADVERTISEMENT