News

Un nou cutremur în zona Vrancea. Unde s-a resimţit

Un nou cutremur a avut loc în Vrancea. S-a produs vineri, la ora 9:17.
17.09.2021 | 12:49
Un nou cutremur in zona Vrancea Unde sa resimtit
ADVERTISEMENT

Un cutremur s-a produs, vineri dimineață, la ora 9:17 minute, în zona seismică Vrancea. A avut o magnitudine de 3,1 pe scara Richter, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

De asemenea, seismul s-a făcut simțit și la: ”58 km est de Braşov, 65 km nord de Ploieşti, 119 km nord de Bucureşti, 127 km sud de Bacău, 132 km vest de Brăila, 134 km nord-est de Piteşti, 135 km vest de Galaţi, 172 km est de Sibiu, 184 km nord de Ruse şi 210 km sud-vest de Iaşi”, potrivit INCDFP.

ADVERTISEMENT

Tot mai multe seisme au loc în țară

Tot mai multe cutremure au loc în țară. Doar în luna septembrie, până acum s-au produs în jur de 14 seisme cu magnitudini între 2 și 4,5 pe scara Richter.

Pe data de 26 mai, în România a fost cel mai mare cutremur de până acum, din acest an, care s-a simțit inclusiv în Capitală. A avut o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Cum mulți români au început să se îngrijoreze, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a precizat apoi că un cutremur devine periculos atunci când magnitudinea lui depășește 6.

“E absolut normal. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișinău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă. În ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci.

Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă.

ADVERTISEMENT

Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a declarat Mărmureanu, la Realitatea Plus.

În ce an ar putea avea loc un cutremur major în România

Gheorghe Mărmureanu spunea în anul 2017, în cadrul unei conferințe, faptul că următorul mare cutremur în România ar putea avea loc în anul 2041.

“Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041.

Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule.

Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la Institutul pe care îl conduc acum”, a declarat Gheorghe Mărmureanu într-o conferință la Focșani.

Reamintim că ultimul mare seism în România a avut loc în anul 1977, în jurul orei 21:00. Momentul a rămas în istoria țării, din cauză mii de oameni și-au pierdut viața, iar locuințele le-au fost distruse din temelii.

ADVERTISEMENT