ADVERTISEMENT
News

Un nou cutremur produs în România. Magnitudinea seismului de marți

Autor: Adrian Baciu | 19.01.2021 | 12:05
Un nou cutremur produs în România. Magnitudinea seismului de marți
Cutremur în România, în noaptea de duminică spre luni. Magnitudinea seismului

Luna ianuarie este dominată de seisme de mică intensitate în România. Marți, un cutremur cu magnitudinea de 3.1 a fost înregistrat în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Seismul a fost raportat de INFP pe 19 ianuarie, la ora 06:37:17 (ora locală a României), în zona cea mai expusă acestor manifestări din țară, cea din Vrancea.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 63 de kilometri, în apropierea mai multor orașe, printre care Brașov, București sau Sibiu.

Cutremur în România, raportat marți. Ce magnitudine a avut seismul

Ziua și cutremurul în România. După mișcarea telurică de 3,3 pe Richter de luni, un nou seism s-a produs pe 19 ianuarie, la ora 06:37:17 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

ADVERTISEMENT

A fost vorba, din nou, de un seism slab, cu magnitudinea 3.1 pe Richter, la adâncimea de 63 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80 km S de Bacău, 97 km E de Brașov, 105 km NV de Galați, 111 km NV de Brăila, 118 km NE de Ploiești, 158 km S de Iași, 167 km N de București, 189 km NE de Pitești, 202 km SV de Chișinău și 207 km E de Sibiu.

Cel mai însemnat cutremur din ultimele două luni a avut loc pe 6 decembrie. Seismul, unul cu o magnitudine destul de însemnată, de 4 pe Richter, s-a produs atunci în județul Olt.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale prezentate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), reiese faptul că seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri.

Specialiștii avertizează: ”Putem avea și 60 de astfel de cutremure”

Potrivit specialiștilor, seria cutremurelor din această perioadă nu reprezintă o îngrijorare, cel puțin în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că acestea nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea. Acesta susține că abia în aproximativ 20 de ani, țara ar putea fi lovită de un seism puternic.

“Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea.

ADVERTISEMENT

Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu, potrivit Gândul.ro.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!