News

Un nou dosar de vaccinare la chiuvetă. DNA face percheziţii în mai multe judeţe, inclusiv la două spitale

Peste 50 de percheziţii au loc, marţi, în județele Constanța și Constanţa, într-un dosar de vaccinare fictivă. Procurorii au descins la Spitalul Mangalia şi la centrul de vaccinare de la Sanatoriul Balnear Mangalia.
21.12.2021 | 12:32
Un nou dosar de vaccinare la chiuveta DNA face perchezitii in mai multe judete inclusiv la doua spitale
Ample percheziții au loc în județele Constanța și Suceava, într-un dosar de vaccinare fictivă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Percheziții de amploare într-un dosar vizând fapte de corupţie comise de către funcţionari publici, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.

Procurorii au descins marți dimineață la 52 de adrese din județele Constanța și Suceava, inclusiv la sediile a două instituții publice.

ADVERTISEMENT

Descinderi la spitalul la sanatoriul balnear din Mangalia

Surse juridice citate de news.ro au precizat că unele percheziţii au loc la Spitalul Mangalia şi la centrul de vaccinare de la Sanatoriul Balnear Mangalia.

„Dosarul a fost iniţial la Suceava, întrucât existau suspiciuni că persoane din zonă beneficiază de certificat de vaccinare fără vaccinare efectivă obţinute la Mangalia“, au transmis sursele citate.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, sunt suspectate în general asistente medicale.

Sunt percheziții și la sediile unor firme

Conform unui comunicat al DNA, procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, corupţie şi fals, comise de către funcţionari publici în cursul acestui an în contextul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Procurorii au obținut de la instanța competentă autorizațiile legale pentru percheziții și au descins la 52 de adrese din cele două județe.

ADVERTISEMENT

Pe lângă verificările de Spitalul Mangalia şi centrul de vaccinare de la Sanatoriul Balnear Mangalia, perchezițiile au loc la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme, precizează reprezentanţii DNA.

Perchezițiile au loc cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea fictivă s-a extins în România

Fenomenul vaccinării fictive a căpătat proporții în România, autoritățile descoperind tot mai multe cazuri de corupție.

Mai multe percheziții au avut loc, pe 13 decembrie, în județul Vâlcea, procurorii având indicii că s-a luat mită pentru vaccinarea fictivă a unor persoane împotriva COVID. Procurorii de pe lângă Tribunalul Vâlcea au făcut 11 percheziții la un centru de vaccinare din judeţ şi la domiciliile personalului medical care lucrează în acel centru.

În luna noiembrie, mai multe percheziții au loc în județele Bihor și Satu Mare, într-un caz de „vaccinare la chiuvetă“. Polițiștii au descins pe 16 noiembrie la un centru de vaccinare din Vama Petea și la alte 12 adrese.

Potrivit DNA, peste 2.000 de certificate au fost falsificate în acest caz.

Percheziții la centre de vaccinare din Prahova

Zeci de percheziții au avut loc în județul Prahova, pe 16 octombrie, iar peste 40 de persoane, printre care și un medic de familie, au fost audiate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Operațiunea a vizat mai multe centre de vaccinare și cabinete medicale individuale implicate în campania de vaccinare anti-COVID.

Au avut loc percheziții și la centrul de vaccinare din comuna Ciorani, unde existau suspiciuni mai vechi că asistenții medicali ar fi folosit ștampila unui medic pentru a elibera certificate false de vaccinare.

Vaccinări fictive în Capitală

În octombrie au avut loc percheziții la un centru de vaccinare din sectorul 2 al Capitalei, unde procurorii aveau indicii că ar fi fost modificate datele unor persoane vaccinate anti-COVID.

În luna 2021, poliţişti din cadrul Politiei Sectorului 2 – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au început cercetările asupra activității mai multor funcţionari publici, detaşaţi la un centru de vaccinare din sectorul 2.

Potrivit polițiștilor, datele persoanelor vaccinate impotriva Covid 19 au fost înlocuite cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate.

Pe 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut și apoi pus sub control judiciar, fiind acuzat că a vaccinat fictiv zece jucători de la o echipă de fotbal din FC Pucioasa.

„Vaccinarea la chiuvetă“ a ieșit la iveală în septembrie

La sfârșitul lunii august, doctorul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a afirmat că a observat tot mai mulți pacienți vaccinați care ajung la spital cu forme severe de COVID. Acesta a declarat că acești pacienți ar fi fost vaccinați fictiv și a vorbit despre un fenomen pe care l-a numit „vaccinare la chiuvetă“.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat la finele lunii august că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.

ADVERTISEMENT
Tags: