News

Un nou focar de infecție în Moldova. Peste 30 de infectări la un centru de abilitare din Huși

08.08.2020 | 21:30
Un nou focar de infectie in Moldova Peste 30 de infectari la un centru de abilitare din Husi
ADVERTISEMENT

Un nou focar de infecție cu Covid-19 a fost descoperit la Huși, orașul unde ministrul Nelu Tătaru a cunoscut gloria medicală.

Potrivit surselor oficiale, mai bine de 30 de indivizi au fost confirmați pozitiv cu Covid-19, din totalul de 65 de angajați ai unui centru social din localitate.

ADVERTISEMENT

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a decis carantinarea Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din muncipiul Huși.

Focar de infecție la Huși, la un centru de abilitare, cu peste 30 de infectări

Din totalul de 65 de angajați ai instituției, 28 au fost confirmați cu noul coronavirus, potrivit autorităților.

ADVERTISEMENT

Primul caz a apărut la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi în data de 01.08.2020 cu simptomatologie tipică pentru infecţie COVID-19, cu probe biologice recoltate în data de 01.08.2020 şi rezultat validat pe data de 03.08.2020 (pacient decedat în data de 02.08.2020), s-a demarat o anchetă epidemiologică în data de 04.08.2020 în cadrul Centrului de Abilitare şi Reabilitate pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din municipiul Huşi”, au transmis reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui.

În urma identificării focarului de infecție vor fi luate următoarele măsuri, conform Adevărul:

  • 1)Persoanele depistate pozitive, beneficiari şi angajaţi, vor rămâne ȋn centru. Ele vor fi evaluate clinic de medicul infecţionist şi medicul pneumolog de la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi, precum şi de medicul de familie care are pe listele de capitaţie beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă şi se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.
  • 2) Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori şi vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie.
  • 3) Beneficiarii pozitivi vor fi izolaţi pe un singur palier, ȋncepând cu etajul 3 şi toate ȋngrijirile necesare vor fi acordate de către angajaţii depistaţi pozitivi şi care sunt asimptomatici.
  • 4) Beneficiarii negativi vor fi izolaţi ȋncepând cu etajul 1 şi toate ȋngrijirile necesare vor fi acordate de către angajaţii care au test cu rezultat negativ.
  • 5) Personalul va rămâne la locul de muncă pentru o perioadă de 16 zile; această perioadă de timp poate varia în funcţie de evoluţia focarului.
  • 6) Şeful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda ȋngrijiri tuturor beneficiarilor şi va comunica către Direcţia de Sănătate Publică lista acestora şi sectorul ȋn care aceştia ȋşi vor desfăşura activitatea.
  • 7)Direcţia de Sănătate Publică Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat şi va stabili măsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecărui angajat.
  • 8) Se va evalua stocul de echipamente de protecţie, materiale de curăţenie, dezinfectanţi şi acesta se va completa cu cantităţile necesare. Vor fi respectate cu stricteţe regulile de curăţenie şi dezinfecţie!
ADVERTISEMENT
Tags: