La finalul anului trecut, Comisia Europeană a blocat plata a 300 de milioane de euro din PNRR din cauza numirilor politice din fruntea companiilor aflate în subordinea Ministerului Energiei, în condițiile în care în multe cazuri cei ajunși în fruntea acestor companii erau funcționari în cadrul ministerului, ba chiar ocupau funcții în comisiile de nominalizare. Un fenomen similar însă pare să se întâmple și cu companiile aflate în subordinea Secretariatului General al Guvernului, unde un al treilea concurs de selecție pare să fi adus un nou liberal în fruntea unei companii de stat.
La finalul anului trecut AMEPIP, super-agenția companiilor de stat, a anunțat pe site-ul propriu finalizarea procesului de selecție pentru două companii din Energie, aflate în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Conform propriilor proceduri de selecție, procesul de selecție al administratorilor pentru companiile de stat este format din doi membri ai AMEPIP, un expert independent numit tot de către agenție și alți doi membri ai autorității tutelare, în acest caz SGG, autoritate condusă de liberalul Mircea Abrudean din 2023.
Prima companie pentru care au fost selectați administratorii este OPCOM, operatorul pieței de energie din România, o filială a companiei de stat Transelectrica, însă cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane lei. La finalul procesului de selecție coordonat de AMEPIP, conducerea CA-ului companiei a revenit unui fost consilier al ministrului energiei, Sebastian Burduja (PNL). Situația s-a repetat și în procesul de selecție al administratorilor unei alte companii, Teletrans SA, o altă filială a Transelectrica, unde în fruntea CA-ului a ajuns un secretar de stat în MIPE, vicepreședinte al PNL Cluj.
Tot la finalul anului trecut, AMEPIP a finalizat procesul de selecție pentru o a treia companie, Formenerg SA, și ea o subsidiară a Transelectrica. FANATIK a scris anterior pe larg despre conducerea acestei companii de stat cu rol în pregătirea specialiștilor în e-nergie, cu cei mai mulți administratori veniți pe filiera PNL. În CA-ul companiei era cunoscuta Mara Mareș, iar directorul companiei era fostul șef de cabinet al Monicăi Anisie, șefa PNL Sector 2.
Din raportul final publicat de către AMEPIP reieșea că fuseseră selectați trei candidați, propuși pentru a fi aleși administratori de către adunarea acționarilor. Mai mult, același document arăta că doi dintre cei trei candidați sunt neindependenți politic. Identitatea acestora însă nu era însă publică, iar, de la începutul anului, societatea Formenerg SA nu a mai avut un site web funcțional unde să fie publicate informații cu privire la conducerea companiei sau hotărârile AGA. Pe pagina de Facebook a firmei care desfășoară cursuri profesionale, ultimul anunț a fost din 6 februarie, iar anterior în august 2024.
Într-un răspuns pentru FANATIK, SGG a confirmat că la finalul lunii decembrie adunarea acționarilor companiei a numit trei noi administratori pentru o perioadă de patru ani.
„Prin Hotărârea nr. 10 din data de 23 decembrie 2024 a Adunării generale ordinare a acționarilor Societății Formenerg S.A., au fost numiți 3 (trei) administratori, pentru o perioadă de 4 (patru) ani, (23.12.2024 – 22.12.2028) ca urmare a declanșării și finalizării procedurii de selecție pentru 5 (cinci) poziții de membri în Consiliul de administrație al Societății, respectiv domnii Morariu Vasile Marius, Mekkaoui Alia și doamna Popa Nina”, se arată în răspunsul SGG pentru redacția noastră.
În ceea ce privește activitatea societății, SGG a precizat că acționarii Teletrans au decis în luna februarie a acestui an absorbția companiei Formenerg SA.
„Prin Hotărârea nr. 3 din data de 13 februarie 2025 a Adunării generale ordinare a acționarilor Societății Teletrans S.A. s-a decis fuziunea prin absorbție a Societății Teletrans S.A. (în calitate de societate absorbantă) cu Societatea Formenerg S.A. (în calitate de societate absorbită). În acest sens, Consiliul de administrație întreprinde toate demersurile prevăzute de lege pentru derularea operațiunii de fuziune prin absorbție”, se mai arată în răspunsul SGG, pentru FANATIK.
Altfel spus, deși compania urmează să dispară de pe piață, noii administratori au primit mandate pentru următorii patru ani. Trebuie subliniat că în anul 2023, compania cu circa 25 de angajați a avut pierderi de 800.000 lei. Exact aceleași pierderi erau înregistrate și în anul anterior, iar în anul 2021, pierderile erau de 2,4 milioane. Ultimul an în care societatea a fost pe plus a fost anul 2013.
Morariu Vasile Marius este fostul director general al Formenerg SA, înainte să fie înlocuit cu actualul director general, Lucian Bică (vicepreședinte PNL Sector 2). În anul 2020, în perioada în care era director general, Marius Morariu a fost acuzat de presă că a închiriat un spațiu aparținând companiei unui coleg din partid pentru deschiderea unui restaurant cu specifici grecesc. În acea perioadă, pe pagina sa de Facebook, Marius Morariu se descria ca fiind „simpatizant PNL Sector 2”. În prezent, fotografia de profil a acestuia are logo-ul și sloganul PNL, „echipa câștigătoare”.
Dincolo de legăturile cu liberalii, Marius Morariu are o lungă carieră în domeniul energiei, fiind chiar formator în cadrul Formenerg din anul 2009, iar în anul 2020 avea să ajungă director al companiei cu capital de stat. Între 2004 și 2014 a activat în domeniul universitar, fiind cadru asociat doctor la Institutul Bancar Român, Facultatea de Management Financiar. Tot între 2020 și 2021 a ocupat provizoriu și funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.
Ultima sa declarație de avere publică, din august 2021, arată că anul anterior încasase puțin peste 70.000 lei anual de la Formenerg.
În ceea ce privește ceilalți doi administratori, economiști de profesie potrivit raportului AMEPIP, este vorba de doamnele Mekkaoui Alia și Popa Nina. Despre aceasta din urmă știm că a mai participat la concursul de selecție al administratorilor companiei Teletrans SA, fără succes, și că numele ei figurează în registrul administratorilor publici.
Mekkaoui Alia ocupă funcția de director economic al societății Teletrans SA, unde în anul fiscal 2023 a avut un venit de 182.000 lei. Anterior aceasta a lucrat în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, unde a ocupat postul de director economic. În declarația de avere din anul 2010, cea mai veche de pe site-ul ANI, înainte să ajungă în funcția de conducere la ANRM a lucrat tot ca economist în cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. În aceeași declarație de avere, economista Mekkaoui Alia menționează veniturile soțului din „dividente” – 30.000 lei, de la firma YMX SRL, firmă care astăzi nu mai există în bazele de date oficiale.
În declarația respectivă numele soțului nu apare, însă este menționat în alte declarații ulterioare, fiind vorba de Adrian Chiotan (cei doi au divorțat în 2021). Acesta este fostul președinte al ALDE Sector 4, candidând la funcția de primar de sector în anul 2020 din partea fostului partid al lui Tăriceanu. În timpul guvernării PSD-ALDE, premierul Sorin Grindeanu avea să-l numească în fruntea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).
Perioada în care a fost la conducerea ANPD a fost marcată de mai multe scandaluri cu iz de corupție, presa scriind despre contractele acordate unor liberali de instituție pe care o conduce, sau închirierea spațiului de la Palatele Brâncovenești (aici a fost director în anul 2016) către consilierul său personal. Astăzi, Adrian Chiotan este consilier local la Sectorul 4 al Capitalei, unde a fost ales pe listele AUR. A fost prezent alături de George Simion la protestele „pentru turul II înapoi”. Până la începutul anului 2024 a ocupat funcția de șef-birou în cadrul DGASCP Sector 4.