News

Un nou lot de vaccinuri sosește luni în România. Programările vor fi reluate

31.01.2021 | 14:21
Un nou lot de vaccinuri soseste luni in Romania Programarile vor fi reluate
ADVERTISEMENT

Centrul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat că un nou lot de vaccinuri Pfizer/ BioNTech va ajunge luni în România. 

Este vorba de 163.800 de doze care vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara urmând să fie distribuite centrelor regionale pe cale terestră.

ADVERTISEMENT

Sosirea acestei tranșe, urmată de o alta, pe 8 februarie, va permite reluarea programărilor la vaccinare prin platforma online, pusă la dispoziție de către autorități.

Bucureștii vor primi jumătate din noul lot de vaccinuri

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă”, a informat CNCAV.

ADVERTISEMENT

Cele 163.800 de doze vor fi distribuite astfel:
– Centrul Național de Distribuție București: 81.900 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 14.040 doze (dozele vor fi distribuite din totalul dozelor de vaccin alocate Centrului Național de Distribuție București. Transportul va fi executat cu o autospecială a MApN, însoțită de autospeciale ale jandarmeriei și poliției);
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 12.870 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 22.230 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 16.380 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 19.890 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, au precizat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Calendarul de livrare prevede ca o nouă tranșă să sosească în România pe 8 februarie, dar se așteaptă în momentul de față o confirmare oficială din partea companiei Pfizer.

Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat că va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie”, se arată în comunicatul CNCAV.

ADVERTISEMENT

Probleme în respectarea calendarului livrărilor au dus la amânarea la vaccinare a unor persoane care se programaseră deja. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea, anunța la începutul acestei săptămâni că vaccinarea din România a intrat în impas. În acel moment era vorba de aproximativ 35.000 de oameni care se programaseră în perioada 28 ianuarie – 11 februarie, care vor fi reprogramați automat pentru o dată ulterioară.

ADVERTISEMENT