News

Un nou medicament oferă speranțe în combaterea COVID-19. Întărește plămânii în lupta cu virusul

20.07.2020 | 17:46
Un nou medicament ofera sperante in combaterea COVID19 Intareste plamanii in lupta cu virusul
ADVERTISEMENT

Compania britanică Synairgen a anunțat că medicamentul SNG001 scade cu 79% riscul unei forme severe a COVID-19. SNG001 ar ajuta plămânii să neutralizeze virusul sau chiar să facă față unei infecții multiple, coronavirus și virusul gripei, scrie AFP, preluată de News.ro.

SNG001 este administrat prin inhalare și utilizează interferon beta, o proteină naturală care influențează reacția pe care organismul o are împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

În urma testelor realizate la Universitatea Southampton pe un număr de 101 pacienți, s-a ajuns la concluzia că  cei  care au primit acest medicament au avut 79% șanse mai  mare să dezvolte o formă ușoară de COVID-19, care să nu necesite ventilare mecanică.

Medicamentul, eficient la infecție simultană cu SARS-CoV-2 și gripă

Din lotul tratat cu SNG001 niciunul dintre pacienți nu a murit, în timp ce în lotul placebo s-au înregistrat trei decese.

ADVERTISEMENT

Rezultatele ne confirmă convingerea că interferonul beta (…) prezintă un potenţial enorm ca tratament prin inhalare în vederea restabilirii răspunsului imunitar al plămânilor, ameliorând protecţia, accelerând recuperarea şi contracarând impactul virusului SARS-Cov-2”, a afirmat Tom Wilkinson, profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Southampton și coordonator al echipei care a făcut testele.

Medicamentul ar putea fi  foarte util odată cu venirea sezonului  rece, când există riscul unor infectări simultane cu SARS-CoV-2 și virusul gripei sezoniere.

ADVERTISEMENT

Potrivit cofondatorului Synairgen, Stephen Holgate, medicamentul ”restaurează capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutaţie a virusului sau coninfecţie cu alt virus respirator ca cel al gripei sau VRS (virusul respirator comun), cum s-ar putea întâmpla în iarnă, în cazul accelerării COVID-19”.

Tratamentul oferă noi speranțe în  combaterea infecției chiar dacă eșantionul pe care a fost realizat studiul este unul destul de mic,  iar rezultatele publicate nu au fost încă evaluate de un comitet de lectură.

ADVERTISEMENT

Până în momentul de față, doar dexametazona și-a probat eficiența în tratarea cazurilor severe de infecție cu coronavirus, în timp ce antiviralul remdesivir reduce perioada de spitalizare, dar nu  are rezultate în ce privește reducere mortalității.

ADVERTISEMENT
Tags: