Sporturi

Un nou „#MeToo“ zguduie gimnastica mondială! 22 de sportivi acuză tratamente „aproape de tortură“

07.04.2021 | 20:32
Un nou MeToo zguduie gimnastica mondiala 22 de sportivi acuza tratamente aproape de tortura
ADVERTISEMENT

Un nou scandal zguduie gimnastica mondială. 22 de sportivi greci au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui şi premierului ţării în care au  acuzat tratamentele inumane la care au fost supuşi vreme de aproape 20 de ani. 

Cei 22 de semnatari au precizat că, începând din 1985, au suferit abuzuri din partea antrenorilor. Ei au descris totul ca fiind la limita torturii. De la privare de hrana, la pedepse fizice şi psihologice şi chiar hărţuire sexuală.

ADVERTISEMENT

22 de gimnaşti greci acuză antrenorii de tratamente „aproape de tortură“

„Pentru prima dată, un strigăt de protest a unui număr mare de gimnaşti legat de abuzuri fizice şi psihologice este făcut public“, a declarat Alexandros Adamitis, avocatul sportivilor, conform presei din Grecia.

În scrisoare se precizează că antrenorii pălmuiau, loveau cu piciorul, împingeau sau aruncau cu diverse obiecte înspre sportivi, iar pe fete le-ar fi tras de păr prin sala de antrenament. Ar fi existat episoade în care scoteau saltelele de protecţie, lucru care ar fi dus la accidentări, iar în alte cazuri gimnaştii erau obligaţi să facă antrenamente deşi erau accidentaţi.

ADVERTISEMENT

Tratamentul inuman presupunea şedinţe de pregătire la temperaturi extreme sau privarea sportivilor de pauze de toaletă. Pentru a se încadra în greutate, sportivii se abţineau de la mâncare până la pragul leşinului, iar unii au spus că au fost nevoiţi să mănânce pastă de dinţi sau resturi alimentare pe care le găseau prin hoteluri.

Nume importante din gimnastica elenă au acuzat de mai multe ori Federaţia că nu asigură condiţii propice de antrenament. După ce a fost inundată cea mai importantă sală, Agios Kosmas (Atena), campionul olimpic Lefteris Petrounias a declarat că echipa naţională a fost obligată să se pregătească în condiţii inferioare altor state.

ADVERTISEMENT

„De câte ori plouă, trebuie să oprim antrenamentul. Echipamentele noastre sunt distruse frecvent“, a scris campionul pe Facebook. Recent, paralele din Agios Kosmas s-au prăbuşit în timpul unui antrenament, iar antrenorul Dimitris Raftis a mărturisit în presa locală că niciun oficial de la Federaţie nu a mai inspectat sala de mulţi ani.

Federaţia Elenă de Gimnatistă (EGO) şi-a schimbat preşedintele în luna martie a acestui an, iar acum cei implicaţi în fenomen critică fosta administraţie, pe care au numit-o „medievală“. Printre altele, antrenorii de la lot au spus că în groapa cu bureţi din sala de antrenament au fost găsite excremente de şobolani.

ADVERTISEMENT

Reacţia federaţiei

Noul preşedinte al EGO, Thanasis Stathopoulos, a oferit o primă reacţie la scrisoarea celor 22 de gimnaşti. „Am luat la cunoştinţă scrisoarea foştitor sportivi, în care sunt prezentate incidente condamnabile care nu au ce căuta în sport. Datorită importanţei acestor plângeri, am convocat o seşinţă extraordinară a Federaţiei pentru a stabili ceea ce trebuie să facem.

Voi cere o întâlnire cu toţi reclamanţii, pentru a stabili detalii concrete, atât ca timp, cât şi ca nume de antrenori implicaţi, întrucât conţinutul scrisorii este unul vag. Vreau să precizez că vom lua toate măsurile necesare pentru a clarifica această situaţie, pentru ca gimnastica să rămână curată, lipsită de comportamente abuzive sau violente.

Nu vom permite ca gimnastica elenă şi antrenorii greci, care au adus medalii olimpice şi succes ţării noastre, să fie stigmatizaţi. EGO este prima federaţie din Grecia care a implementat programe de prevenţie a abuzurilor din sport. 

Suntem alături de sportivii reclamanţi şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca adevărul să iasă la iveală“, a scris federaţia într-un comunicat oficial postat pe site-ul propriu.

#MeToo în variantă greacă

Grecia s-a cutremurat în ultimele luni din cauza acuzaţiilor de abuzuri sexuale în artă, sport şi în domeniul educaţiei. Cea care a încălcat „codul tăcerii“ a fost Sofia Bekatorou, dublă campioană olimpică la sailing (navigaţie).

Sportiva a dezvăluit, în decembrie anul trecut, că un înalt oficial al federaţiei a hărţuit-o sexual şi a abuzat-o în camera lui de hotel, la scurt timp după calificările pentru Olimpiada din 2000 de la Sydney. Respectivul a respins acuzaţiile, dar i s-a cerut demisia din federaţia de profil.

Un alt caz care a intrat în atenţia presei a fost cel al lui Dimitris Lignadis, fostul director artistic al Teatrului Naţional din Grecia. Acesta a fost acuzat de violarea unor minori. Aflat în detenţie, înaintea procesului, Lignadis a negat acuzaţiile.

Un scandal de proporţii, propagat în media sub numele „#MeToo“, a zguduit gimnastica din Statele Unite în 2016. Mai multe sportive au mărturisit că au fost abuzate sexual de medicul lotului naţional, Larry Nassar, care a fost ulterior condamnat la 60 de ani de închisoare.

ADVERTISEMENT
Tags: