Un nou organ, descoperit din întâmplare de oamenii de ştiinţă. Unde se află

Bogdan Solomon   
în HotNews
22/10/2020, 18:00
Un nou organ, descoperit din întâmplare de oamenii de ştiinţă. Unde se află
Oamenii de știință au descoperit un nou set de glande salivare în corpul uman. Sursa foto:The Netherlands Cancer Institute

În urma unor studii privind cancerul de prostată, boală care afectează anual peste 40.000 de persoane și provoacă 11.000 de victime, oamenii de știință au descoperit un nou organ în gâtul uman. Până acum se credea că regiunea nazo-faringiană din spatele nasului găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice.

Noul set de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime, schimbă, însă, radical datele problemei. Datorită amplasării lor pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, acestea au fost denumite glande salivare tubariale.

Potrivit cercetătorilor, noul organ lubrifiază, cel mai probabil, partea de gât care se află în spatele nasului și a gurii. Descoperirea a fost făcută din întâmplare, cu ajutorul unei combinații de scanări și tomografii cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, folosită pentru cancerul de prostată.

Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință. Ce rol are noul organ din corpul uman

În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată. Studiile clinice arată că scanarea PSMA PET-CT este mai bună decât imagistica convențională în detectarea cancerului de prostată metastazat.

Aceasta este eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, bogată, de asemenea, în PSMA. Până acum erau cunoscute doar trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.

În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, explică oncologul olandez Wouter Vogel, co-autorul acestui studiu.

Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, a mai spus specialistul. Pentru a confirma descoperirea, echipa sa a scanat 100 de pacienți și au constatat astfel că toți aveau glandele a căror existență nu a fost cunoscută până acum.

Ce probleme pot apărea din cauza noului set de glande salivare

Medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, întrucât deteriorarea acestora poate avea un impact major asupra calității vieții.

Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a explicat Wouter Vogel.

Cercetătorii au consultat fișele a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și astfel au ajuns la concluzia că acestea au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului pe măsură ce au primit mai multe radiații în zona glandelor care până acum erau necunoscute.

Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus oncologul olandez în comunicatul transmis recent.

„Probabil că aceste descoperiri sunt tocmai consecința unei adaptări pe care încă nu o cunoaștem foarte bine”

Homo sapiens, omul modern este de fapt într-o continuă dezvoltare sau mai corect spus adaptare la factorii de mediu care se schimbă, după cum vedem, de la o decadă la alta. Există un studiu foarte interesant din 2017, care identifică un procent de 7% din genomul uman, ce are o evoluție recentă, adică, 5000 de ani din punct de vedere genetic.

Toate aceste schimbări care au loc la nivelul ADN-ului nostru sunt în mare parte, de fapt, consecința sau necesitatea adaptării la noile condiții de mediu și la alimentație. Probabil că aceste descoperiri sunt tocmai consecința unei adaptări pe care încă nu le cunoaștem foarte bine.

Înțeleg că acele glande salivare noi descoperite nu sunt ceva tocmai nou. Pare-se că, de fapt, investigația care a fost utilizată este una nouă și a favorizat identificarea acestor glande salivare care sunt foarte mici și dispersate în regiunea nazo-faringiană și s-ar putea ca ele să fie legate tocmai de necesitatea de adaptare la un nou tip de alimentație”, a explicat Andreea Cătană, medic primar genetică medicală.

Închide ×