News

Un nou pericol la orizont pentru Putin. Doi foşti premieri britanici readuc în prim-plan un act de justiție unic în istorie

Doi foşti premieri britanici cer un tribunal asemănător celui de la Nürnberg care să-l judece pe Vladimir Putin pentru viețile distruse de războiul din Ucraina.
19.03.2022 | 19:27
Un nou pericol la orizont pentru Putin Doi fosti premieri britanici readuc in primplan un act de justitie unic in istorie
ADVERTISEMENT

Doi foști miniștri din Marea Britanie se numără printre cei care pledează pentru crearea unui nou tribunal internaţional care să-l ancheteze pe Vladimir Putin pentru invazia din Ucraina, relatează sâmbătă DPA.

Doi foşti premieri britanici cer formarea unui tribunal special care să-l judece pe Vladimir Putin. Petiția a fost semnată deja de 735.000 de oameni

Foştii miniştri britanici Gordon Brown şi Sir John Major s-au alăturat unei campanii, alături de nume importante din jurisprudenţă, din mediul academic şi politic, care pledează pentru tragerea la răspundere atât a preşedintelui Vladimir Putin, cât şi a celor care l-au ajutat în planificarea invaziei din Ucraina, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Petiția lansată pe net are ca obiectiv strângerea a două milioane de semnături. Această campanie încearcă să se asigure de sprijinul publicului larg pentru crearea unui tribunal special după modelul proceselor de la Nürnberg.

“În doar două zile, petiţia care sprijină crearea unui astfel de tribunal a acumulat peste 735.000 de semnături şi este în creştere. Să ne propunem să obţinem două milioane de semnături până la sfârşitul lunii pentru ca să se facă dreptate”, a declarat Brown.

ADVERTISEMENT

“Dinspre Marea Britanie – care se mândreşte pe bună dreptate cu democraţia şi statul de drept – mesajul ar trebui să aibă sorţi de izbândă. La Nürnberg, i-am tras la răspundere pe criminalii de război nazişti. Acum, după opt decenii, trebuie să ne asigurăm că va exista o zi a judecăţii şi pentru Putin”, a afirmat fostul prim-ministru britanic care a îndemnat ”toată lumea să semneze această petiţie”, conform DPA.

Iniţiativa are deja peste 140 de semnatari cu renume, între care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, avocatul britanic Philippe Sands, cunoscut profesor în drept internaţional, fostul procuror al Tribunalului Militar de la Nürnberg, Benjamin Ferencz, Helena Kennedy, şi fostul preşedinte al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Sir Nicolas Bratza.

ADVERTISEMENT

Cum a fost înființat tribunalul de la Nürnberg. Doi foşti premieri britanici cer un tribunal asemănător care să-l judece pe Vladimir Putin

Noul tribunal se dorește a fi unul similar cu cel de la Nürnberg, unde au fost inculpați importanți membri ai conducerii politice, militare și economice a Germaniei Naziste. Procesele au avut loc între 1945 și 1949 în orașul Nürnberg. În urma întâlnirilor de la Teheran (1943), Ialta (1945) și Potsdam (1945), cele trei mari puteri din timpul războiului, Statele Unite, Uniunea Sovietică și Regatul Unit, au convenit asupra pedepselor care urmau să fie aplicate celor vinovați de crime de război și crime împotriva umanității în timpul celui de al doilea război mondial. Franța a primit, de asemenea, un loc în tribunale.

Aproximativ 200 de inculpați germani au fost judecați la Nürnberg pentru crime de război. Carta de la Londra, emisă la 8 august 1945, a constituit baza legală a Tribunalului de la Nürnberg, documentul limitând procesul la pedepsirea principalilor criminali de război din țările europene ale Axei.

ADVERTISEMENT