News

Un nou pod construit peste Dunăre va lega România de Bulgaria. Vestea momentului de la CNAIR

Va fi construit un nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Anunțul transmis, vineri, de șeful CNAIR, Cristian Pistol
30.08.2024 | 16:28
Un nou pod construit peste Dunare va lega Romania de Bulgaria Vestea momentului de la CNAIR
Un nou pod construit peste Dunăre va lega România de Bulgaria. colaj Fanatik/ Foto (descriptiv) Hepta/Facebook Cristian Pistol
ADVERTISEMENT

Un nou pod va fi construit peste Dunăre, făcând legătura între România și Bulgaria. Anunțul a fost făcut, vineri, de șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.

Va fi construit un nou pod peste Dunăre între România și Bulgaria

Este vorba de al doilea pod care va lega Giurgiu de Ruse. Potrivit oficialului, vineri au fost trimise la Agenția Națională pentru Achiziții Publice actele necesare pentru contractul privind elaborarea studiului de fezabilitate.

ADVERTISEMENT

Documentația urmează să fie validată de ANAP. Pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi acordat un termen maxim de 23 de luni din momentul începerii contractului.

„Proiectantul va trebui să găsească soluția optimă pentru ca acest nou pod trasfrontalier să asigure conexiunea atât între infrastructura rutieră cât și cea feroviară dintre cele două țări”, se arată în mesajul publicat de directorul CNAIR pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Noul pod construit peste Dunăre va fi cel de-al treilea între România și Bulgaria. Investiția este una extrem de importantă, având în vedere că va oferi celor două țări un potențial de dezvoltare economică, la nivel regional și european, conform șefului CNAIR.

„Contractul este finanțat prin CEF2 (Mecanismul pentru Interconectarea Europei). După validarea documentației de atribuire vom publica Anuntul de Participare la licitație în cadrul căruia vom stabili și data limită pentru depunerea ofertelor”, a adăugat Cristian Pistol.

ADVERTISEMENT

Aproape 7 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate

La începutul acestui an, CNAIR a transmis că va fi acordată suma de 6,9 milioane de euro de către Comisia Europeană pentru documentație tehnică. Mai exact, investiția presupune elaborarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic.

Noul pod va avea o lungime de doi kilometri. Infrastructura de acces, pe partea țării noastre, va avea 15 kilometri, respectiv 15 kilometri pe partea bulgară.

ADVERTISEMENT

Inițial, proiectul a fost depus ca un pod rutier, însă va fi adaptat și pentru traficul feroviar. Autoritățile precizau, la momentul respectiv, că va contribui la mobilitatea civilă, dar și militară.

 

ADVERTISEMENT
Tags: