Un nou program menit să aducă o reducere importantă pentru facturile românilor a fost lansat, deocamdată în dezbatere publică, de stat: e vorba de panouri fotovoltaice pe blocuri.
Vineri, 29 noiembrie 2024, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un program prin care asociațiile de proprietari vor putea primi 100.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor.
Vorbim de un program similar cu Casa Verde Fotovoltaice, unde s-au putut înscrie doar persoanele fizice. Banii noului program provin din bugetul Ministerului Energiei.
De pe site-ul instituției aflăm că acest nou program de investiții – Urban Up – în valoare de 150 de milioane de lei, este destinat asociațiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri.
”Am pus azi în consultare publică un nou program de investiţii finanţat de Ministerul Energiei. Se numeşte Urban Up, un program de 150 de milioane de lei, finanţat din bugetul Ministerului Energiei. Sunt eligibile asociaţiile de proprietari”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Un proiect pilot este deja în derulare în Capitală. Ministrul Energiei a anunțat, vineri că, în parteneriat cu o companie din domeniu, a lansat un proiect pilot de tip comunitate energetică, în cartierul Drumul Taberei, în Sectorul 6.
”La nivelul unui bloc de locuințe, proiectul testează o instalație de 10 kWp cu panouri fotovoltaice și baterii de 5 kWh, capabilă să producă 12 MWh/an pentru consumul comun – lifturi, iluminat scări etc. – reducând facturile locatarilor și emisiile de CO2 cu peste 3600 kg/an”, a scris Burduja pe Facebook.
Ministrul Burduja anunță că se lucrează la acest proiect de 6 luni. ”Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, pentru că el se află în transparenţă publică şi avem nevoie să vedem nişte date, să primim nişte observaţii, în acest moment ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie”, explică oficialul.
În următoarea etapă, după ce va fi aprobată o Ordonanță în Guvern pe acest proiect, vor urma documentele programatice. Aplicarea proiectului ar avea loc din luna martie. Conform datelor Ministerului Energiei, la nivel de București există peste 15.000 de blocuri. Dacă s-ar pune pe toate blocurile sisteme fotovoltaice, ţinând cont de suprafaţă, capacitatea ar fi de peste 600 de megawaţi.
”Este o soluție simplă pentru reducerea facturilor. O soluție pe care ar fi păcat să nu o folosim extins în România”, mai adaugă ministrul Energiei.