News

Un nou proiect de lege: Doar o zi liberă în weekend pentru români. Ce ar putea să facă angajații la final de săptămână

Autor: Daniel Șuta | 24.06.2019 | 13:35
Un nou proiect de lege: Doar o zi liberă în weekend pentru români. Ce ar putea să facă angajații la final de săptămână
Doar o zi liberă pentru angajați, în noul proiect de modificare a Codului Muncii, varianta PNL. Sursa foto: HEPTA.RO

Codul Muncii s-ar putea schimba la cererea PNL, iar legea ar putea reduce zilele de odihnă pentru angajații români, dacă se va adopta. Deputații și senatorii liberali au inițiat un proiect legislativ care prevede ca muncitorii să meargă la serviciu în zilele de repaus, contracost. Astfel, angajații ar urma să aibă o singură zi liberă pe săptămână, dar asta doar dacă vor fi de acord.

Codul Muncii în varianta PNL: Fără libere legate

Chiar dacă această prevedere nu este în vigoare, practica este cunoscută în special în rândul românilor care lucrează în fabrici, unde a lucra sâmbăta este deja o obișnuință în multe domenii. Noutatea modificărilor pe care aleșii vor să le facă vine cu o schimbare majoră: ziua muncită în plus nu va mai fi acordată de către angajator, ci doar recompensată financiar.

Liberalii spun că această idee ar fi bună pentru actualizarea Codului Muncii și este în avantajul ambelor părți, angajatori și angajați. Deși repausul săptămânal va scădea la 24 de ore, aceștia vor să păstreze limita de 48 de ore lucrate pe săptămână. Conform textului care va intra în dezbatere publică, angajații își vor putea alege ca zi de repaus oricare altă zi din săptămână, cu noutatea că nu vor putea lega liberele una de alta.

Aleșii PNL spun că legea le va permite românilor să refuze ideea de a avea repaus doar 24 de ore. Sursa foto: HEPTA.RO

Modificarea prevede acordul explicit al salariaților

Durata muncii prestate într-o zi de repaus nu va putea depăși cele 8 ore legale de muncă, așa cum este în prezent. „În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore”, se arată în textul liberalilor de modificare a Codului Muncii.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!