ADVERTISEMENT
News

Un nou protest la Berlin! Mii de oameni adunați, zeci de arestări

Autor: Alexandru Năstase | 29.08.2020 | 13:38
Un nou protest la Berlin! Mii de oameni adunați, zeci de arestări
Berlinul a avut parte de o serie de proteste în ultima perioadă. Sursa foto - hepta.ro

UPDATE /  A ieșit scandal mare până la urmă la protestul din Berlin. Poliția nu a mai ezitat și i-a dispersat pe manifestanţii împotriva portului măştii şi restricţiilor pentru limitarea răspândirii pandemiei.

ADVERTISEMENT

Au făcut lucrul acesta după ce participanţii nu au respectat regulile de bază. “Distanţarea minimă nu este respectată de majoritatea manifestanţilor în pofida cererilor repetate” ale forţelor de ordine, a anunţat poliţia, “iar de aceea nu există altă posibilitate decât dizolvarea adunării”, au transmis reprezentanții Poliției.

ȘTIREA INIȚIALĂ / Un nou protest la Berlin, acolo unde s-au strâns mii de opozanţi ai măştii de protecţie şi restricţiilor din cauza pandemiei COVID-19.

ADVERTISEMENT

Aceștia defilează în contextul unei intensificări a epidemiei în Germania. Intitulat ”Sărbătoarea libertăţii şi păcii”, evenimentul la care sunt aşteptaţi 22.000 de participanţi – care adună ”liber-gânditori”, activişti împotriva vaccinurilor, conspiraţionişti şi simpatizanţi ai extremei drepte – este al doilea în decurs de o lună şi îngrijorează autorităţile.

Vorbim despre o mulţime foarte pestriţă, de toate vârstele, inclusiv familii cu copii. Aceștia s-au strâns în jurul emblematicei Porţi Brandenburgice, punctul de plecare al manifestaţiei.

ADVERTISEMENT

Protest la Berlin!

De remarcat că nu lipsesc nici forțele de ordine. Aproximativ 3.000 de poliţişti se aflau la faţa locului încă de la prima oră.

”Eu nu sunt un simpatizant al extremie drepte, sunt aici pentru a ne apăra libertăţile fundamentale”, ţine să precizeze Stefan, un berlinez în vârstă de 43 de ani, ras în cap şi purtând un tricou gri cu inscripţia albă ”Gândeşte, asta ajută!”.

ADVERTISEMENT

”Suntem aici pentru a spune că ”trebuie să fii atent!”, Criza coronavirusului sau nu, trebuie să ne apărăm libertăţile”, declară Christina Holz, o studentă în vârstă de 22 de ani, care poartă un tricou cu un mesaj care cere eliberarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, deţinut în Regatul Unit.

Vă readucem aminte că muncipalitatea capitalei germane a interzis mai întâi manifestaţia, din ”motive de sănătate publică”, care ţin în opinia sa se imposibilitatea respectării distanţării de 1,5 metri între manifestanţi.

ADVERTISEMENT

Însă un tribunal administrativ, sesizat de organizatori, le-a dat dreptate în cele din urmă organizatorilor. Aceștia se obligă ca o distanţă minimă să fie respectată între manifestanţi. Purtarea măştii de protecţie nu este, în schimb, obligatorie.

Nu toate sunt în regulă. Deja au fost operate câteva zeci de arestări. O manifestaţie anterioară de același tip a adunat, la 1 august, aproximativ 20.000 de persoane, majoriatea din sfera extremei drepte. Ea a fost întreruptă de poliţie, pentru că manifestanţii nu au respectat gesturile-barieră.

ADVERTISEMENT

Această adunare intervine într-un context de nemulţumire tot mai mare în rândul opiniei publice germane faţă de restricţiile legate de pandemia covid-19, în pofida faptului că Germania a rezistat mai bine ca vecinii săi, iar restricţiile în lupta împotriva noului coronavirus nu au fost niciodată la fel de stricte ca în Franţa sau în Italia, de exemplu.

Iniţiatorul manifestaţiei, Michael Ballweg, un antreprenor în informatică fără etichetă politică care conduce mişcarea ”Gânditori Nonconformişti-711” a prezentat încercarea de interzicere a adunării drept ”un atac împotriva Constituţiei” germane, care apără dreptul de exprimare.

La fel ca multe alte ţări europene, Germania se confruntă la rândul ei, în ultimele săptămâni, cu o intensificare a pandemiei – cu o medie de 1.500 de noi czuri declarate zilnic.

De altfel, cancelarul german Angela Merkel a anunţat  că se aşteaptă la o evoluţie a pandemiei ”şi mai dificilă” în lunile următoare..

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!