Sporturi

Un nou scandal de dopaj lovește sportul românesc! Doi medaliați de la Jocurile Olimpice, depistați pozitiv

11.01.2020 | 10:11
Un nou scandal de dopaj loveste sportul romanesc Doi medaliati de la Jocurile Olimpice depistati pozitiv
ADVERTISEMENT

Un nou scandal de dopaj lovește sportul românesc după ce s-a întâmplat în handbal la finalul anului trecut. Halterofilii Roxana Cocoș și Răzvan Martin, medaliați la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost depistați pozitiv după reanalizarea probelor.

Scandal de dopaj în sportul românesc

Comitetul Olimpic Internațional a decis în 2016, după modernizarea tehnologiilor de care dispune, reanalizarea probelor sportivilor care au participat la Jocurile Olimpice din 2018 și 2012 face victime și în sportul românesc.

ADVERTISEMENT

După ce în ultimii ani peste 50 de halterofili au fost descalificați pentru folosirea substanțelor interzise, acum România riscă să rămână fără două medalii cucerite la Londra.

Roxana Cocoș, medaliată cu argint în 2012, și Răzvan Martin, care a ocupat ultima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice din Marea Britanie, au fost depistați pozitiv la reanalizare pentru folosirea steroizilor anabolizanți.

ADVERTISEMENT

Sportivii au utilizat substanța stanozolul, disponibilă sub formă injectabilă sau tablete, care are puține efecte secunde și ajută la îmbunătățirea stării fizice și a procesului de ardere a grăsimilor.

România riscă un an de suspendare

După cazurile în care au fost implicați Roxana Cocoș și Răzvan Martin, România a ajuns la trei depistări pozitive, după ce s-a întâmplat cu Florin Croitoru, halterofil care a fost depistat pozitiv cu steroizi anabolizanți după reanalizarea probelor.

ADVERTISEMENT

Regulamentele Comitetului Olimpic Internațional stabilesc că o națiune care ajunge la trei cazuri de dopaj după reanalizarea probelor de Jocurile Olimpice din 2008 și 2012, de la Beijing și Londra, este pasibilă de suspendare timp de un an.

Penalizări de un an au fost deja executate în 2017 și 2018 de țări precum China, Turcia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan sau Belarus.

ADVERTISEMENT

Poziția COSR

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, susține că, în cazul lui Răzvan Martin, se va analiza și proba B, decizia de a-i retrage medalia de bronz cucerită la Londra sportivului urmând a fi luată dacă substanța interiză de regulamente se va regăsi și în a doua probă.

„În cazul lui Răzvan Martin acum se analizează şi proba B… aşteptăm să vedem care este rezultatul şi în această probă şi vom da un comunicat. Încă nu e definitiv cazul, a fost solicitată şi analiza probei B, aceasta este stadiul.

Deci procedura este în curs de desfăşurare. Am primit de la WADA o adresă legată de cazul lui Martin. Dar deocamdată nu putem avea o poziţie pentru că nu e încheiat. După ce se anunţă rezultatul vom şti sigur, se retrage sau nu medalia”, a declarat Mihai Covaliu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT