News

Un nou scandal în care este implicat premierul. Florin Cîțu ar fi mințit în CV. Reacția primului-ministru: ”Am pus mai mult decât trebuie”. Update

Florin Cîțu este implicat într-o nouă controversă după ce ar fi mințit în CV-ul public. Reacția premierului pe acest subiect.
19.08.2021 | 11:17
Un nou scandal in care este implicat premierul Florin Citu ar fi mintit in CV Reactia primuluiministru Am pus mai mult decat trebuie Update
ADVERTISEMENT
19-08-2021
08:19

Florin Cîțu, despre controversele legate de CV-ul său: ”Am pus mai multe informații decât era nevoie”

În cursul zilei de joi, 19 august, Florin Cîţu a avut o reacție despre controversele privind finalizarea studiilor sale de masterat în Statele Unite ale Americii.

Premierul Florin Cîțu afirmă că a pus în CV-ul său a pus mai multe informații decât trebuie. Șeful Executivului a mai precizat că este mândru de universitatea unde a studiat.

”Informaţia este în CV, etapizat, chiar mai mult decât ar fi trebuit să pun. Eu sunt foarte bucuros că o investigaţie top-notch a reuşit să scoată încă un scandal care sigur ar fi apărut peste două săptămâni, cu diploma. Deci acum e clar, avem diplomă, cei de la universitate au scris clar că este o diplomă acolo.

Eu sunt foarte mândru că se discută în România despre Iowa State University, o universitate de top 50 la nivel global. La Cluj pe stradă m-am întâlnit cu cineva care a spus că a terminat acceași universitate și acum mă tot gândeam că poate ar fi o oportunitate dacă mai sunt oameni care au terminat aceeași universitate să facem un club, să mai vorbim să vedem cum a fost acolo”, a afirmat premierul

18-08-2021
20:42

Reacția Guvernului României în scandalul CV-ului lui Florin Cîțu

A apărut și reacția oficială a Guvernului României, informează News.ro

”În situaţia în care programul masteral este complet, sistemul universitar din Statele Unite ale Americii dă posibilitatea celor care termină anii de studiu să continue cu şcoala doctorală. Este şi cazul premierului Florin Cîţu, care a terminat programul de master în cadrul Iowa State University şi, în consecinţă, a continuat parcursul universitar cu şcoala doctorală.

În timpul şcolii doctorale, odată cu parcurgerea unor etape, studentul devine eligibil pentru diploma de master. În cazul în care studiile doctorale nu sunt încheiate prin disertaţie, atunci universitatea le oferă studenţilor o diplomă de master.

Pentru acurateţea informaţiei, premierul a menţionat, în CV-ul său, în cazul şcolii doctorale, că, deşi cursurile programului doctoral au fost completate, nu a mai încercat să obţină disertaţia. Este evident, prin urmare, că premierul Florin Cîţu a fost de bună-credinţă atunci când şi-a redactat CV-ul, nedorind niciun moment să inducă în eroare opinia publică cu privire la studiile sale.

Faptul că premierul Florin Cîţu a obţinut diploma de master este un lucru certificat de Iowa State University, informaţie obţinută inclusiv de o parte dintre jurnalişti”, a precizat Executivul miercuri seară.

18-08-2021
18:21

O explicație pentru diferența din CV. De ce a trecut Florin Cîțu că a finalizat masteratul mai târziu

“Un pic de context: În sistemul academic american este o cutumă ca doctoranzilor care nu își finalizează teza, deci care abandonează programul doctoral, să li se ofere o diplomă de master în științe. În general, orice doctorand care a trecut examenele comprehensive are dreptul să ceară să i se emită și o diplomă de master.

Cei care termină doctoratul, devenind doctori, de obicei nici nu se mai obosesc să ceară diploma de master. De reținut că în SUA poți să fi admis într-un program doctoral doar cu o diplomă de licență.

Este posibil ca Cîțu să fi trecut în CV că a obținut diploma de masterat în 1999 pentru că atunci a trecut examenele comprehensive, deci a devenit eligibil pentru această diplomă.

Dar cum probabil a abandonat programul doctoral în 2002, instituția a emis diploma abia atunci”, a declarat Marius Ghincea, cercetător în științele sociale și expert în politici publice.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, s-a aflat că premierul României a fost condamnat la două zile de închisoare pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și a achitat o amendă de 1300 de dolari, evenimentul petrecându-se în Statele Unite ale Americii, în anul 2000.

La doar câteva zile, a apărut o nouă informație legată de Cîțu. Acesta nu ar fi plătit o datorie de 6700 de dolari către una dintre cele mai importante instituții bancare din SUA, iar recuperatorii nu au reușit să îl găsească în 2009 pentru prejudiciu.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, un nou scandal. Ar fi mințit în CV

Cîțu a declarat în CV-ul oficial că a studiat masteratul între 1997 și 1999, iar între 1999 și 2002 a studiat la Iowa State University un program de doctorat, dar fără dizertație.

Răspunsurile oficiale oferite de către Iowa State University, din Statele Unite ale Americii arată că Florin Cîțu a finalizat programul de masterat în 2002, în 1999 cum apare în CV și cum a afirmat până astăzi, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Universitatea de Stat din Iowa a declarat că “Florin Cîțu a obținut un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002. Datele noastre nu indică faptul că a primit un titlu de doctor”, declară jurnaliștii de la Libertatea.

Pus față în față cu CV-ul oficial și răspunsul asumat de către Iowa State University, Cîțu a recunoscut, prin intermediul biroului de presă al Guvernului, că a terminat în 2002 programul de studii.

ADVERTISEMENT

“Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”, a declarat premierul României. Acesta nu a dorit să explice de și-a trecut până acum în CV faptul că ar fi finalizat masteratul cu trei ani mai devreme.

Premierul a studiat economie la Grinnell College din 1992 până în 1996, conform propriilor declarații oferite prin intermediul CV-ului. În informațiile solicitate de către un jurnalist de la Recorder, instituția de stat din Statele Unite ale Americii a validat această informație.

ADVERTISEMENT

“Confirmăm că domnul Florin Cîțu a fost studentul nostru și a absolvit cu o diplomă BA în Economie, în mai 1996″, au declarat reprezentanți ai Grinnell College pentru Recorder, citați de Libertatea.

Dacă aici nu este vorba de nicio contradicție, programul de masterat este finalizat trei ani mai târziu și planează un mister în legătură cu parcurgerea unui program de doctorat, chiar dacă prim-ministrul a spus că nu l-a finalizat.

ADVERTISEMENT