Evoluție neașteptată în dosarul Caracal, care a ajuns la Curtea de Apel Craiova, după ce, pe fond, Gheorghe Dincă a fost găsit vinovat pentru omor și condamnat la 30 de ani de închisoare.
Apelul din dosarul Caracal se judecă în spatele ușilor închise, printr-o decizie cel puțin curioasă a completului de judecată. Magistrații au admis cererea Ministerului Public și a avocatului familiei Măceșanu, care au motivat că victimele lui Dincă erau minore la data comiterii faptelor.
Gheorghe Dincă susține în continuare că este nevinovat și spune că are dovezi că a fost bătut și obligat să-și schimbe declarațiile, în timpul anchetei.
Mai exact, Dincă le-a spus judecătorilor că este în posesia unei înregistrări, pe un stick, în care este bătut de un comisar de poliție, acesta fiind nevoit să-și recunoască vinovăția deși nu a săvârșit faptele imputate.
Gheorghe Dincă a solicitat administrarea probatoriului în legătură cu această presupusă dovadă, urmând ca ea să fie depusă, în cazul în care va fi admisă, de avocatul său din oficiu.
Potrivit informațiilor obținute de FANATIK din dosar, la cea mai recentă înfățișare, Gheorghe Dincă a cerut audierea procuroarei Oana Schmidt Hăineală, fostă șefă la DIICOT, despre care susține că l-a forțat să-și schimbe declarația. Dincă spune că, în timpul audierii sale la DIICOT, el a declarat că Alexandra și Luiza au părăsit casa lui în viață, fiind luate de două persoane care ar fi implicate în traficul de persoane, Ștefan Buță și Petruța Mogoșeanu.
Oana Hăineală i-ar fi interzis lui Dincă să treacă în declarație cele două nume, susține ”monstrul din Caracal”. Un alt personaj pe care Gheorghe Dincă l-a solicitat ca martor este Mircea Popescu, investigator sub acoperire.
Se pare că este vorba despre un bărbat care a fost introdus în celulă cu inculpatul principal din dosarul Caracal, și care l-a înregistrat pe acesta în timp ce descria cu lux de amănunte cum le-a violat și ucis pe cele două fete.
În ceea ce le privește pe Alexandra Măceșanu și Luzia Melencu, judecătorii au pus definitiv cruce oricărei tentative de afla vreo informație despre soarta lor. Ei au răspuns că solicitarile repetate ale avocatei Carmen Obîrșanu, în vederea stabilirii locului în care se află victimele, ”nu pot fi primite în instanță, excedând obiectului probațiunii care constă în demonstrarea existenței infracțiunii și săvârșirea ei de către inculpați”.
Cu alte cuvinte, judecătorii spun că nu e treaba lor să le găsească pe fete, ci să-l condamne sau să-l achite pe Dincă. De găsirea fetelor trebuie să se ocupe poliția.
Paradoxal, în acest moment, cu excepția DIICOT, toate părțile implicate în proces, de la Dincă la avocații familiilor victimelor, susțin, fie că fetele sunt în viață, fie că nu există suficiente dovezi care să probeze uciderea lor în curtea inculpatului din Caracal.
Tot la această înfățișare, judecătorii au respins cererea avocatei Obîrșanu de administrare a probelor legate de telefonul Luizei Melencu. Mai exact, avocata a vrut să depună la dosar un CD obținut de la DIICOT, din care reiese că telefonul mobil al Luizei Melencu a consumat date în perioada august-septembrie 2019, la multă vreme după presupusa moarte a fetei.
Magistrații spun că acest probatoriu a fost administrat de instanța de fond. ”Este o minciună, pentru care voi sesiza Inspecția Judiciară”, a declarat Carmen Obîrșanu pentru FANATIK.
Celălalt avocat, care reprezintă familia Măceșanu, a cerut disjungerea cauzei, acuzând-o pe reprezentanta familiei Melencu de obstrucționare a actului de justiție. Avocatul spune că Obîrșanu intervine ”nelegeal și netemeinic” pe infracțiunea săvârșită de Gheorghe Dincă în raport cu Alexandra și că a acuzat familia Măceșanu că ”a cunoscut și cunoaște” unde este fiica lor. Instanța a respins cererea de disjungere.
Completul de judecată la apelul din dosarul Caracal este format din: Paulică Dumitrescu (președinte), Luis Constantin (judecător) și Maria Daniela Bîrzoi (grefier). DIICOT Craiova este reprezentat de procurorul Alina Ghinescu.
Ca fapt divers, DIICOT Craiova l-a anchetat, în urmă cu ani în urmă, pe fratele judecătorului Luis Constantin (procuror, la acea vreme). Presa locală a scris, la vremea respectiv, că fratele judecătorului, alături de un alt tânăr, ar fi șantajat și amenințat un om de afaceri din zonă, patron al unei firme imobiliare.