News

Un nou simptom al COVID-19 a fost descoperit de medici. În ce zonă a corpului a fost depistat

17.07.2020 | 12:02
Un nou simptom al COVID19 a fost descoperit de medici In ce zona a corpului a fost depistat
ADVERTISEMENT

Pe lângă simptomele clasice, ca febra, tusea seacă și problemele respiratorii, cercetătorii descoperă noi și noi forme prin care COVID-19 își anunță prezența în corpul uman.

Recent, o echipă de oameni de știință din Spania a scos la iveală un nou simptom al coronavirusului. Totul a fost publicat într-un nou studiu, care ulterior a fost confirmat și de americani.

ADVERTISEMENT

Ibericii au descoperit faptul că, pe lângă clasicele manifestări, noul virus care face ravagii la nivel mondial se poate manifesta și le nivelul gurii.

Medicii au descoperit un nou simptom al COVID-19

La începutul pandemiei de coronavirus, medicii au constatat că nu este neobișnuit ca erupțiile pielii să fie un simptom care apare la pacienții infectați. Tot acest lucru se petrecea în condițiile în care iritațiile nu erau atunci incluse în lista simptomelor bolii.

ADVERTISEMENT

În prezent, cercetătorii din domeniul medical din Spania au ajuns la concluzia, după mai multe studii, că pacienții care au coronavirus prezintă iritații în interiorul gurii, cunoscute sub numele științific de enantem, notează Healthday. Descoperirea noului simptom al medicilor a fost publicată pe 15 iulie în jurnalul medical JAMA Dermatology.

La rândul lor, medicii din Statele Unite ale Americii au confirmat faptul că aceste manifestări pot apărea frecvent la bolnavii de COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Enantemul este o iritație a membranelor mucoase. Este foarte comun în cazul pacienților cu infecții virale, precum varicela.

Este normal ca o infecție virală să afecteze membranele mucoase”, a specificat Michele Green, medic în cadrul spitalului Lenox Hill din New York City.

ADVERTISEMENT

Cum a decurs studiul de la Madrid

Medicii din Spania au descoperit acest simptom după ce o echipă de cercetătorii conduși de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au analizat 21 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 la începutul lunii aprilie și erupțiile cutanate asociate.

ADVERTISEMENT

Astfel, dintre cei 21 de bolnavi, șase (patru femei și doi bărbați) au avut iritații în interiorul gurii. Pacienții afectați de acest simptom aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Aceste enanteme au apărut pe pereții interiori ai gurii, în medie, la 12 zile de la apariția altor simptome de Covid-19. La unii pacienți au apărut și la distanță de două sau 24 de zile.

Specialiștii nu au considerat că iritațiile au apărut ca efect secundar al unui medicament administrat pacienților, lucru care a întărit presupunerea că a fost descoperit un nou simptom al Covid-19.