News

Un nou simptom pentru coronavirus. Doctorul Monica Pop atrage atenția: “La 4% dintre cei infectați cu COVID-19, boala debutează cu o conjunctivită”. Exclusiv

11.05.2020 | 12:07
Un nou simptom pentru coronavirus Doctorul Monica Pop atrage atentia La 4 dintre cei infectati cu COVID19 boala debuteaza cu o conjunctivita Exclusiv
Un nou simptom pentru coronavirus! Doctorul Monica Pop atrage atenția: "La 4% dintre cei infectați cu COVID-19, boala debutează cu o conjunctivită". Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus încă face ravagii în țara noastră chiar dacă de pe data de 15 mai vor fi intra în vigoare unele măsuri de relaxare. Pe lângă purtarea măștii de protecție, medicii oftalmologi atrag atenția că ar trebui să poarte și ochelari. Asta pentru că virusul poate fi contactat foarte ușor și prin ochi. 

Un nou simptom pentru coronavirus! Doctorul Monica Pop atrage atenția: “4% dintre pacienți au conjunctivită”

Monica Pop, director la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, a spus pentru FANATIK că există un simptom mai puțin cunoscut pentru coronavirus, conjunctivita. Faptul că virusul se poate contacta și prin canalul ocular duce la apariția conjunctivitei în unele dintre cazuri:

ADVERTISEMENT

„La 4% dintre cei infectaţi cu COVID-19, boala debutează cu o conjunctivită. Aşa debutează boala. Adică este o inflamaţie conjunctivală şi mulţi nu se gândesc că de acolo vine”, a spus doctorul Monica Pop pentru FANATIK.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, conjunctivita este unul dintre simptomele ignorate în dese rânduri, în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. Un studiu făcut în China arătau că un procent dintre cei infectați cu noul coronavirus aveau conjunctivită, în timp ce la toți participanții studiului s-a găsit virusul în secrețiile oculare.

ADVERTISEMENT

“Eu atrag atenţia de la începutul lunii martie. În afară de mască trebuie ochelari de vedere sau ochelari obişnuiţi”

Medicii oftalmologi au atras de mai mult timp atenția asupra faptului că alături de mască trebuie să fie purtați și ochelarii pentru a oferi o protecție sporită împotriva infectării cu noul coronavirus:

În anatomia umană există canalul lacrimo-nazal şi cu asta am spus tot. Virusul trece uşor din nas pe suprafaţa oculară şi invers. În toate virozele, în secreţia conjunctivală există virusul. Şi în rujeolă, gripă sau varicelă. Deci, categoric, la cei contaminaţi virusul există şi în ochi.

ADVERTISEMENT

La noi nu s-a pus problema să purtăm ochelari. Eu atrag atenţia de la începutul lunii martie. În afară de mască trebuie ochelari de vedere sau ochelari obişnuiţi, fără dioptrii.

Suprafaţa oculară trebuie spălată cu apă rece seara şi ochelarii la fel. Ochelarii ar trebui să se igienizeze şi dacă nu este coronavirusul. Sunt nişte lucruri pe care oamenii trebuie să le ştie.

ADVERTISEMENT

Fără doar şi poate, lumea trebuie să poarte ochelari de protecţie. Fără discuţie. Cei care nu au, pot să îşi cumpere o ramă de ochelari fără dioptrii. Se găsesc pe toate gardurile şi nu sunt scumpi. Oricum, protecţia trebuie făcută”, a spus Monica Pop pentru FANATIK.

Noul coronavirus rezistă până la 20 de zile în ochi

Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a avertizat oamenii să nu își atingă nici ochii, nici fața decât în momentul în care sunt dezinfectați și igienizați pe mână. Conform studiilor, noul coronavirus poate rezista până la 20 de zile în ochi.

Începând cu data de 15 mai, românii vor fi obligați să poarte mască de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Însă, specialiștii recomandă și purtarea de ochelari, indiferent de tipul acestora.

  • 10 lei costă cele mai ieftine perechi de ochelari 
  • 4% este procentul celor infectați cu COVID-19 care fac conjunctivită

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: