Life

Un nou soi de cartof a fost dezvoltat în laboratoarele din China. Rezistă la boli și face față temperaturilor extreme

Cercetătorii chinezi au dezvoltat în laboratoarele din China un nou soi de cartof inovator. Acesta combate bolile și supraviețuiește la temperaturi ridicate.
11.12.2024 | 16:31
Un nou soi de cartof a fost dezvoltat in laboratoarele din China Rezista la boli si face fata temperaturilor extreme
Un nou soi de cartof a fost dezvoltat în laboratoarele din China. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Biologii din divizia chineză a Centrului Internațional al Cartofului (CIP) au reușit să creeze un soi nou de cartof, mai mic decât cel obișnuit, dar care se descurcă foarte bine în condiții dificile de vreme.

Chinezii au creat un nou soi de cartof în laborator

Omul care a făcut această descoperire este Li Jieping, un biolog molecular în cadrul CIP. El și echipa lui au testat acest cartof la temperaturi extreme, așa cum se preconizează că vom avea în următorii 100 de ani.

ADVERTISEMENT

Li Jieping și echipa lui de cercetători au supus noul soi de cartof la o temperatură cu trei grade Celsius mai mare decât media din nordul Chinei și Mongolia Interioară, potrivit Reuters, citat de ziare.com. Au făcut asta ca să vadă cum s-ar descurca cartoful în vremurile care vor veni, spre sfârșitul acestui secol.

Cartoful inovator este destul de mic, cântărind puțin peste 100 de grame. Unii dintre ei fiind chiar de mărimea unui ou de prepeliță, scrie hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

De ce e important acest cartof pentru agricultura Chinei

China este cel mai mare producător de cartofi din lume, dar se confruntă adesea cu ploi abundente și boli care atacă culturile. Din fericire, noul soi de cartof are o rezistență mare la temperaturi ridicate și la umiditate crescută.

Fermieri se luptă cu mana cartofului, o boală care atacă culturile, și devine tot mai agresivă. Echipa lui Li Jieping spune că aceste boli sunt din ce în ce mai greu de controlat cu metodele tradiționale, mai ales din cauza schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

„Fermierii chinezi vor fi nevoiți să înceapă schimbările în mai puțin de zece ani. Fie vor trebui să înceapă însămânțările mai devreme, în primăvară în loc de începutul verii, fie vor trebui să își mute culturile la altitudini mai mari pentru a evita atât seceta, cât și inundațiile”, a declarat un cercetător de la Beijing, citat de Reuters, potrivit ziare.com.

Deși testele au mers bine până acum, biologii chinezi spun că mai au de lucru. Au observat că atunci când cartofii cresc în temperaturi ridicate, dimensiunile tuberculilor scad.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, trebuie să facem ceva repede legat de schimbările climatice, altfel am putea ajunge la o criză alimentară majoră.

Chiar și oficialii ONU se tem că, dacă nu luăm măsuri serioase, temperatura medie globală ar putea crește cu până la 3,1 grade până la sfârșitul acestui secol.

ADVERTISEMENT