Fotbal intern

Un nou stadion de lux se construiește la Iași! Primarul a făcut anunțul: „Va fi similar cu cele din Europa!”

15.04.2020 | 16:57
Un nou stadion de lux se construieste la Iasi Primarul a facut anuntul Va fi similar cu cele din Europa
Un nou stadion de lux se construiește la Iași! Primarul a făcut anunțul: „Va fi similar cu cele din Europa!”. Sursă foto: digisport.ro
ADVERTISEMENT

Mihai Chirică, primarul municipiului Iași, a declarat într-o sesiune live, pe pagina clubului CSM Poli Iași, că va construi un nou stadion de 25.000 de locuri care va costa 50.000.000 de euro.

Primarul Iașiului a anunțat că va construi un nou stadion de lux

Mihai Chirică, primarul municipiului Iași, a anunțat că va construi un nou stadion de lux: Noul stadion e în proiectare, nu s-a oprit nimic. Noi avem două echipe de proiectanţi, una care se ocupă de sala de sport, care e conturată 100% la nivel de studiu de fezabilitate, iar cealaltă de stadion.

ADVERTISEMENT

Se lucrează pentru stadion, am luat legătura cu proiectanţii, îşi văd de treabă. S-a nuanţat dimensiunea stadionului, aceasta va fi de 25.000 de scaune, arena fiind prevăzută cu toate cele necesare la nivel internaţional, minimum Cupă Mondială”.

„E stabilit şi locul, pentru că oricum nu se putea proiecta fără loc. Am stabilit să fie în zona Moara de Vânt. Acolo gestionăm 140 de hectare aflate în proprietatea primăriei.

ADVERTISEMENT

Este aproape şi de aeroport, dar şi de noua sală de sport. Vorbim astfel despre Complexul Sportiv Moara de Vânt, unul care va fi dominat de spaţii verzi.

Mi-a fost prezentat şi designul noului stadion la exterior. El va semăna cu coroana Regelui Ferdinand I, iar noua sală de sport cu coroana Reginei Maria … deci cele două vor avea un design unic. Vor fi inconfundabile la nivel mondial”, a mai spus Mihai Chrică.

ADVERTISEMENT

„Noul stadion va fi similar cu cele din Europa!”

„Arena va avea tribune structurate pe mai multe nivele, săli de conferinţe, spaţii de refacere pentru sportivi, dar şi spaţii comerciale. Dar va avea şi cele mai performante sisteme video şi audio.

Pentru că din punctul meu de vedere, sistemul audio de pe Arena Naţională este de proastă calitate. Aşa că noul stadion va avea un sistem similar cu cele din Europa, unde acustica ocupă un loc principal.

ADVERTISEMENT

Va fi stadion fără pistă de alergare, cu tribunele cât mai aproape, precum stadioanele britanice. Prima condiţie să jucăm în Champions League este să avem un stadion. Altfel vom fi un nou FC Vaslui. Un nou stadion va repoziţiona acest club din temelii, sută la sută”, a mai spus primarul municipiului Iași.

„Nu avem de ce să facem un stadion foarte mare. Decât să jucăm pe un stadion aproape gol, mai bine jucăm pe unul aproape plin.

Cele mai multe bilete care au fost vândute până acum la CSM Poli Iaşi nu au trecut de 9-10.000. Aşa că eu cred că şi 25.000 de locuri vor crea impresia de stadion nepopulat.

La Bucureşti sunt peste 2,6 milioane de locuitori şi doar rar se umple Arena Naţională cu peste 35.000 de spectatori.

Cât priveşte data finalizării, e o întrebare grea. Vom cere şi sprijinul Guvernului, aşa e normal. Stadionul va fi unul cu caracter regional, aşa că încercăm să găsim şi acolo un sprijin.

Vom mai pune şi noi din veniturile noastre, poate găsim şi o formulă de finanţare din fonduri europene… În total investiţia este de peste 50 de milioane de euro. Şi va dura peste 24 de luni din momentul găsirii surselor de finanţare….Aşadar cred că undeva în 2022 şi 2023 vom putea avea un nou stadion”, a continuat Mihai Chirică.

„S-a investit în Alexandria, OK, au vrut ei să facă stadion acolo… dar cred că mai îndreptăţit era unul la Iaşi sau la Vaslui… şi multe alte locuri unde s-a jucat fotbal în prima ligă şi unde s-au făcut performanţe.

Era şi este nevoie de o altă abordare privind infrastructura sportivă din Moldova. Este exclus să demolăm actualul stadion ‘Emil Alexandrescu’. El va fi dedicat sportului în continuare, va găzdui competiţii de atletism şi alte discipline.

Avem nevoie în Iaşi de cel puţin două arene, pentru că poate una intră în reparaţii şi trebuie să o folosim pe cealaltă. Iaşi are nevoie de două stadioane de calitate. Ar fi o greşeală să demolăm arena din Copou.

Acolo se face şi sport de masă şi ar fi păcat să renunţăm la acest stadion. Avem o veste bună, de dimineaţă am semnat contractul pentru furnizarea de echipamente pentru întreţinerea gazonului stadionului. Este un contract de 570.000 de lei”, a mai spus Mihai Chirică.

ADVERTISEMENT