Fotbal intern

Un nou stadion în România!? Răzvan Burleanu a anunțat unde ar putea fi construit

16.04.2019 | 20:35
Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat construirea unui nou stadion în România

Răzvan Burleanu crede că România nu va putea organiza Campionatul Mondial din 2030 alături de Bulgaria, Grecia și Serbia, dar este încrezător că proiectul pentru EURO 2028 poate să fie dus la final. România va avea încă din 2020 patru stadioane de lux, iar președintele Federației Române de Fotbal a lăsat să se înțeleagă că ar putea să mai fie construit un nou stadion în Timișoara, Iași sau Constanța.

Răzvan Burleanu, despre construirea unui nou stadion în România

“În ceea ce privește găzduirea Mondialului, cel mai important criteriu e legat de infrastructura stadioanelor. Scorul se face în funcție de niște criterii: 35% stadioanele, alte 35% sunt reprezentate de celelalte categorii de infrastructură și 30% sunt propunerea comercială pe are o faci, de datele financiare. În ceea ce privește stadioanele, țările candidate trebuie să propună 14-16 stadioane din care FIFA să aleagă 12 sau 13. Dacă e să tragem linie, avem un singur stadion funcțional în cele 4 țări: Arena Națională.

Toate celelalte țări nu au infrastrutura necesară organizării unui Campionat Mondial. Avem asumări la nivelul fiecărui guvern. În Bulgaria se vor construi 4 stadioane de peste 40.000 de locuri capacitate, în Serbia se va investi, de asemenea, în două stadioane, în timp ce în Grecia se va investi în stadionul Olimpic. Mondialul nu este un obiectiv foarte realist”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu, într-o conferință de presă.

Arena Națională, cel mai mare stadion din România

“Avem nevoie de investiții la bazele de pregătire!”

“În ceea ce privește EURO 2028, e un întreg dosar cu foarte multe detalii. Ne trebuie 10 stadioane: unul de peste 60.000 de locuri, două peste 50.000, trei peste 40.000, patru peste 30.000. Noi, la anul, am putea veni cu 40% din necesar, deci avem 4 stadioane. Asta dacă nu ne vom mai asuma un proiect de investiții în Timișoara, Iași, Constanța. Avem Arena Națională, Ion Oblemenco, Cluj Arena și Ghencea. 3 cu peste 30.000 de locuri, unul cu peste 55.000.

Avem nevoie de investiții în bazele de pregătire. Asta ar putea fi o moștenire foarte bună pentru cluburile care ar urma să își continue viața în bazele sportive. Lobby-ul e legat de Conitetul Executiv, nu mai trebuie să mergi în 200 de țări, cum e cazul unui Mondial. Pentru EURO, ne putem asuma investiții și pentru un al 5-lea stadion, astfel încât să avem 50% din infrastructura de stadioane. Ar trebui să ne asumăm, ca țară, un proiect de leadership în acest proiect”, a mai spus Răzvan Burleanu.