News

Un nou tip de coronavirus ridică temeri în lume. Cercetătorii spun că se transmite de la câini la oameni

Cercetătorii au descoperit un nou tip de coronavirus despre care spun că se transmite de la câini la oameni.
22.05.2021 | 11:21
Un nou tip de coronavirus ridica temeri in lume Cercetatorii spun ca se transmite de la caini la oameni
ADVERTISEMENT

Cercetătorii susțin că ar fi descoperit un nou tip de coronavirus, al optulea. Acesta este foarte periculos și se transmite de la câini la oameni. Studiile au fost efectuate la un spital din Malaezia.

Astfel, specialiștii încearcă să tragă un semnal de alarmă și subliniază amenințarea pe care o reprezintă coronavirusurile transmise de la animal la om.

ADVERTISEMENT

Un nou tip de coronavirus ridică temeri în lume

Studiile au fost făcute pe un număr mare de pacienți spitalizați în Malaezia. Toți au avut în perioada 2017-2018, pneumonie.

Medicii au prelevat probe de la un număr de 301 pacienți internați în spitalul Sarawak din estul Malaeziei. Opt probe au fost depistate pozitiv la coronavirusul canin. Cele mai multe proveneau de la copii sub cinci ani.

ADVERTISEMENT

Tulpina a fost numită  CCoV-HuPn-2018. Aceasta prezintă caracteristici foarte asemănătoare cu alte tipuri de coronavirusuri transmise de la animale, precum porci sau pisici. Se aseamănă însă cel mai mult cu cel care a infectat câinii.

Câte tipuri de coronavirus afectează corpul uman

În prezent, cercetătorii au descoperit șapte tipuri de coronavirusuri care îi îmbolnăvesc pe oameni. Trei provoacă boli precum COVID-19, SARS și MERS iar patru provoacă doar o răceală.

ADVERTISEMENT

A opta tulpină, CCoV-HuPn-2018 a fost identificată și la om, dar nu se regăsește la niciun coronavirus canin. Cercetătorii spun că au nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări amănunțite.

Test COVID pentru câini și pisici

Coreea de Sud a lansat la începutul acestui an primele teste COVID pentru animalele de companie. Decizia a fost luată după ce o pisică s-a îmbolnăvit.

ADVERTISEMENT

Doar cele care au simptome precum dificultăți de respirație sau febră și care au intrat în contact cu o persoană bolnavă au fost testate. Mai mult, autoritățile de la Seul anunțau că animalele bolnave vor fi plasate în carantină.

Există totuși mai mulți cercetători care au declarat că este foarte puțin probabil ca un animal de companie să transmită virusul oamenilor. Aceștia spun că pisicile ar putea să-l transmită doar altor pisici.

În ultimele luni, mai multe animale de companie, dar și sălbatice au fost testate pozitiv în mai multe țări. Unele proveneau de la grădini zoologice.

ADVERTISEMENT
Tags: