Un nou tip de înșelăciune face victime în România. Vorbim de frauda cu monede virtuale, la care escrocii apelează, mai nou, cu scopul de a obține bani de la păgubiți. Cum reușesc aceștia să păcălească investitorii?
Polițiștii spun că înșelătoriile cu criptomonede sunt tot mai întâlnite, odată cu amploarea fenomenului în România. Oamenii legii atrag atenția asupra unei noi metode de fraudă în acest domeniu.
Mai exact, cei care doresc să investească în monede virtuale sunt convinși de escroci să instaleze anumite programe pe dispozitivele lor, fie că vorbim de telefoane, tablete sau laptopuri. Cu ajutorul acestora, indivizii controlează de la distanță dispozitivele.
Astfel, ei pot accesa datele victimelor și le pot folosi în scop propriu. Cel mai adesea, atacatorii utilizează datele bancare cu scopul de a contracta credite online sau de a fura banii utilizatorilor.
„Datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacţionare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.
Una dintre modalităţile de fraudare frecvent întâlnite în situaţia în care utilizatorii oferă atacatorilor acces la propriile dispozitive şi la datele bancare este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate şi sustragerea banilor”, au transmis, într-un comunicat de presă, polițiștii din Suceava.
Totodată, investitorii sunt păcăliți de atacatori și prin alte modalități. De exemplu, mulți dintre ei sunt convinși să trimită din ce în ce mai multe sume de bani (cryptomonede), spunându-le că în acest fel investițiile vor fi mai profitabile.
Însă, atunci când victimele vor să retragă sume de bani, infractorii vin cu o mulțime de scuze și invenții pentru a nu ajunge profitul la acestea. Ei precizează că investitorii vor pierde bani, fiind nevoiți să plătească taxe de retragere, amenzi și altele.
„Orice firmă sau individ care oferă servicii de investiţii trebuie să fie licenţiat şi autorizat. Verificaţi întotdeauna background-ul unei companii şi asiguraţi-vă că au licenţa adecvată. Vă recomandăm să vizitaţi şi site-ul. Atenţie la promisiunile nerealiste!”, avertizează oamenii legii.