News

Un nou tip de vaccin contra Covid, rezultate bune în testele clinice. Cum funcţionează serul

Administrat intranazal, vaccinul a prevenit îmbolnăvirea și transmiterea virusului la animale.
09.07.2021 | 16:28
Un nou tip de vaccin contra Covid rezultate bune in testele clinice Cum functioneaza serul
ADVERTISEMENT

Într-un nou studiu care evaluează potențialul unui vaccin inhalatoriu cu doză unică împotriva COVID-19, o echipă de la Universitatea din Iowa și Universitatea din Georgia a constatat că vaccinul protejează pe deplin șoarecii împotriva infecției letale cu COVID-19. Vaccinul blochează, de asemenea, transmiterea virusului de la animal la animal.

Descoperirile au fost publicate pe 2 iulie în revista Science Advances.

O nouă formă de vaccin contra Covid, administrată intranazal

„Vaccinurile disponibile în prezent împotriva COVID-19 sunt foarte reușite, dar majoritatea populației lumii este încă nevaccinată și există o nevoie critică de mai multe vaccinuri ușor de utilizat și eficiente pentru a opri boala și transmiterea”, spune dr. Paul McCray, profesor de medicină pediatrică-pulmonară, microbiologie și imunologie la UI Carver College of Medicine și unul dintre coordonatorii al studiului.

ADVERTISEMENT

În cazul în care acest nou vaccin contra COVID-19 se dovedește eficace la oameni, ar putea ajuta la blocarea transmiterii SARS-CoV-2 și ajuta la controlul pandemiei.

Spre deosebire de vaccinurile tradiționale care necesită o injecție, acest vaccin este administrat printr-un spray nazal similar cu cele utilizate în mod obișnuit pentru vaccinarea împotriva gripei.

ADVERTISEMENT

Vaccinul utilizat în studiu necesită doar o singură doză și poate fi păstrat la temperatura normală a frigiderului timp de cel puțin trei luni. Deoarece este administrat intranazal, vaccinul poate fi, de asemenea, mai ușor de administrat, mai ales pentru cei care se tem de ace.

„Dezvoltăm această platformă de vaccin de mai bine de 20 de ani și am început să lucrăm la noi formulări de vaccin pentru combaterea COVID-19 în primele zile ale pandemiei”, spune dr. Biao He, profesor la Departamentul de Boli Infecțioase al Colegiului de Medicină Veterinară din Georgia, unul dintre coordonatorii studiului.

ADVERTISEMENT

Datele noastre preclinice arată că acest vaccin nu numai că protejează împotriva infecției, dar și reduce semnificativ șansele de transmitere.

Vaccinul experimental folosește un virus inofensiv, parainfluenza 5 (PIV5), pentru a livra proteina SARS-CoV-2 în celule unde provoacă un răspuns imun care protejează împotriva infecției COVID-19.

ADVERTISEMENT

PIV5 este înrudit cu virușii care provoacă răceala obișnuită și infectează cu ușurință diferite mamifere, inclusiv oameni, fără a provoca boli semnificative. Echipa de cercetare a demonstrat anterior că această platformă de vaccin poate proteja complet animalele de o altă boală periculoasă produsă de un coronavirus numită Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Vaccinul inhalatoriu PIV5 dezvoltat de echipă vizează celulele mucoasei care acoperă căile nazale și căile respiratorii. Aceste celule sunt principalul punct de intrare pentru majoritatea infecțiilor cu SARS-CoV-2 și locul replicării precoce a virusului.

Virusul produs în aceste celule poate invada mai adânc în plămâni și alte organe din corp, ceea ce poate duce la boli mai severe. În plus, virusul produs în aceste celule poate fi eliminat cu ușurință prin expirație, permițând transmiterea de la o persoană infectată la altele.

Studiul a arătat că vaccinul a produs un răspuns imun localizat, implicând anticorpi și imunitate celulară, care a protejat complet șoarecii de dozele fatale de SARS-CoV-2. Vaccinul a prevenit, de asemenea, infecția și bolile la dihori și, mai important, a părut că blochează transmiterea COVID-19 de la dihorii infectați la colegii lor neprotejați și neinfectați.

Pfizer anunță că doza de rapel a vaccinului său extinde protecția și este actualizat pentru a viza varianta Delta

Pfizer și partenerul său BioNTech au anunțat că o doză de rapel a vaccinului contra COVID-19 extinde protecția împotriva virusului. Studiile clinice au constatat că a treia doză, administrată la șase luni după cea de-a doua a generat niveluri de anticorpi neutralizanți de cinci până la 10 ori mai mari decât cele două doze inițiale.

Mai mult decât atât, companiile spun că intenționează să modifice doza de rapel pentru a viza direct varianta Delta.

Companiile au declarat că intenționează să publice în curând „date mai definitive” și să le trimită spre aprobare Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Moderna plănuiește un vaccin triplu care vizează gripa, COVID și RSV

Stimulată de succesul vaccinului său contra COVID-19, Moderna a început faza 1 de testare a vaccinului său pe bază de ARN mesager pentru gripa sezonieră, vizând patru tulpini diferite de gripă.

Primele brevete au fost acum înscrise în studiul serului – denumit mRNA-1010 – care este conceput pentru a genera anticorpi împotriva gripei A H1N1, H3N2 și gripa B Yamagata și Victoria – toate acestea fiind tulpinile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În cele din urmă, obiectivul este de a dezvolta un vaccin care combină gripa sezonieră, COVID-19 și protecția împotriva virusului sincițial respirator (RSV) într-un singur vaccin, a precizat compania.

De asemenea, analizează includerea metapneumovirusului uman (hMPV), o altă cauză comună a infecțiilor tractului respirator superior.

Gripa este un candidat evident pentru tehnologia vaccinului ARNm, deoarece virusul se schimbă rapid, ceea ce poate face dificilă anticiparea tulpinilor care trebuie vizate înainte de sezonul gripal anual.

Vaccinurile cu ARNm pot fi dezvoltate foarte repede, ceea ce înseamnă că producătorii de vaccinuri își pot modifica rapid loviturile dacă predicția anuală a tulpinii circulante probabile în sezonul următor se dovedește a fi incorectă.

Ar putea oferi o alternativă mai puternică la vaccinurile antigripale convenționale, potrivit dezvoltatorilor de vaccin ARNm. Vaccinurile actuale împotriva gripei oferă doar aproximativ 40% până la 60% eficacitate, potrivit Moderna.

Abordarea mix-and-match înseamnă că ar putea face posibilă dezvoltarea unui vaccin combinat cu tehnologie ARNm „astfel încât oamenii să poată primi câte o doză în fiecare toamnă pentru o protecție de eficacitate ridicată împotriva celor mai problematici viruși respiratori”, a declarat Stéphane Bancel, director executiv Modernei.

ADVERTISEMENT