News

Un nou tip de vouchere pentru bugetari! Câți bani ar putea să primească angajații de la stat

11.05.2021 | 13:44
Un nou tip de vouchere pentru bugetari Cati bani ar putea sa primeasca angajatii de la stat
Bugetarii ar putea avea parte de vouchere culturale. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților are din nou pe masă propunerea legislativă de a acorda vouchere culturale pentru bugetari! Până acum, inițiativa a strâns numeroase refuzuri, însă forul condus de Ludovic Orban este decizional.

Interesant e că s-au adunat deja ani buni peste această expunere. Deputatul PDL Claudia Boghicevici a depus, în luna decembrie a anului 2014, propunerea la Camera Deputaţillor.

ADVERTISEMENT

Aceasta dorea acordarea unui voucher cultural pentru toți angajații de la stat. Tichetul urma să fie în valoare de 125 de lei și putea fi folosit strict pentru cumpărarea de cărţi, bilete la evenimente culturale, spectacole de teatru, muzee, sau operă.

Vouchere culturale pentru angajații de la stat!

De remarcat că parlamentarul care a solicitat acest lucru nici măcar nu se mai află în Camera Deputaților. Aceasta nu a mai reușit să câștige încă un mandat la alegerile din 2016.

ADVERTISEMENT

Arădeanca Claudia Boghicevici, fost deputat de Arad și chiar fost ministru al Muncii în cabinetul Răzvan Ungureanu, a ajuns între timp consilier al Curţii de Conturi pentru nouă ani de zile, până în 2029.

Sursa foto – cdep.ro

Inițiativa sa a fost însă continuată și a urmat toate demersurile și pașii necesari pentru a deveni lege. Claudia Boghicevici nu a ezitat și a notat în expunerea de motive că, potrivit unui sondaj al Comisiei Europene, mai bine de jumătate din populația țării abia a citit o carte în ultimele 12 luni.

ADVERTISEMENT

Procentul era unul net inferior mediei europene, care este de 68%. Drept pentru care, deputatul Partidului Democrat Liberal voia atunci să ofere un cadru legal pentru şanse egale în ceea ce priveşte accesul la cultură a angajaţilor din sistemul bugetar

Cine este Claudia Boghievici, cea care voia bani pentru culturalizarea bugetarilor

Claudia Boghievici și-a început cariera ca învățător la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului Arad. A trecut apoi auditor public intern, inspector de specialitate, sef Serviciu Financiar-Contabi și, în cele din urmă, director general adjunct economic al instituției.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – cdep.ro

A fost lector universitar la Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad, specializarea asistenta sociala și din 2008 a intrat în Parlamentul României.

În politică a atins apogeul atunci când a fost numită ministru al muncii pentru o scurtă perioadă. În ultimii 4 ani ca deputat, aceasta a avut nu mai puțin de 96 de propuneri legislative din care 14 au și ajuns legi.

Ce presupunea voucherul cultural

Conform inițiatorului, voucherul cultural trebuia să se acorde o singură dată. Fondurile urmau a fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Cuantumul voucherul a fost stabilit la 125 lei și Boghievici voia ca valoarea acestuia să se actualizeze şi să se indexeze, anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.

Sursa foto – facebook

Concret, fiecare angajat de la stat primea acest voucher pentru achiziţionarea sau decontarea sumelor cheltuite pentru cărţi, bilete la evenimente culturale, bilete la spectacole de teatru, filarmonică, operă, sau muzee.

Inițial, propunerea legislativă a fost înregistrată pe 15 decembrie 2014 la Camera Deputaţilor şi a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Lungul drum către nicăieri

Pe 15 aprilie 2015, propunerea legislativă a fost respinsă de Senatul României. O săptămână mai târziu, aceasta a mers în Camera Deputaților unde a fost înregistrată și trimisă pentru raport către Comisia pentru buget, finanțe și bănci și la Comisia pentru cultură și arte.

Sursa foto – cdep.ro

Ambele aveau să răspundă negativ. De asemenea, inițiativa a mers pentru aviz la Comisia pentru muncă şi protecţie socială și la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Nici aici nu a avut mai mult noroc. A primit ok din partea Consiliului Legislativ.

Mai mult de atât, Guvernul României a spus și el pas în 2017. Doi ani mai târziu au venit și rapoartele negative. Cu toate acestea, proiectul și-a urmat cursul firesc și a ajuns din nou pe masa deputaților care trebuie să stabilească acum dacă au bani pentru un asemenea plocon oferit angajaților de la stat.

ADVERTISEMENT
Tags: