News

Un nou tratament împotriva COVID-19, realizat cu ajutorul unui animal. Remediul putea fi gata din 2016, dar nu a interesat pe nimeni

05.05.2020 | 13:49
Un nou tratament impotriva COVID19 realizat cu ajutorul unui animal Remediul putea fi gata din 2016 dar nu a interesat pe nimeni
ADVERTISEMENT

O echipă mixtă de cercetători anunță că au descoperit un nou tratament împotriva COVID-19, realizat prin combinarea a doi anticorpi naturali, produși de un animal.

Un nou tratament împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Austin (SUA), Institutele Naționale de Sănătate și Universitatea Ghent ( Belgia), au anunțat că au descoperit un nou tratament împotriva COVID-19, prin combinarea a doi anticorpi naturali produși de lame, informează Libertatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit oamenilor de știință, tratamentul se află în faza pre-clinică, urmând să treacă de testele pre-clinice și clinice înainte de a putea fi aprobat pentru utilizarea la scară largă, o procedură care, în mod normal, durează ani, dar care ar putea fi accelerată, pe fondul pandemiei care a cuprins deja toată planeta.

Realizatorii studiului spun că lamele sunt animale care produc două tipuri de anticorpi, ca răspuns al organismului acestora la infecția cu un virus.

ADVERTISEMENT

Dintre cele două tipuri de anticorpi, unul este foarte asemănător cu anticorpii produși de corpul uman, în timp ce celălalt tip are o structură mai compactă, cu molecule ce au dimensiunea la un sfert față de cele din prima categorie.

Care este avantajul acestui tratament

Această dimensiune redusă face ca anticorpii să poată fi adaptați pentru administrare prin inhalatoare, susțin oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au reușit să creeze un nou tratament împotriva infecției COVID-19 prin combinarea a două molecule din acești anticorpi de dimensiuni nanoscopice, ce se leagă chimic de proteinele pe care noul coronavirus le folosește pentru a infecta celulele din corpul uman.

“Este unul dintre primii anticorpi dovediți să neutralizeze SARS-CoV-2”, a declarat Jason McLellan, profesor adjunct de bioștiințe moleculare la Universitatea din Austin, coautor al studiului amintit mai sus.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de un vaccin, care oferă șansa organismului de a dezvolta propria protecție, tratamentul pe bază de anticorpi poate fi folosit și de o persoană infectată, care prezintă simptome, pentru a trata boala.

Anticorpul descoperit de cercetători, denumit VHH-72Fc, se bazează pe alte cercetări realizate în trecut de echipa de specialiști, pe cele două tipuri de coronavirusuri (SARS-CoV-1 și MERS-CoV), responsabile de focarele de SARS și MERS din 2000-2004, respectiv 2012-prezent.

În 2016, autorii acestui studiu au injectat mai multe lame de la o fermă din Belgia cu proteine spike pentru a le imuniza împotriva coronavirusurilor.

Cu toate acestea, la momentul repsectiv nu era nevoie urgentă de realizarea unui vaccin împotriva acestor tipuri de virusuri, astfel că rezultatele nu erau de interes mondial, ci mai degrabă doar din punct de vedere academic.

Cele două virusuri (SARS-CoV-1 și MERS-CoV) sunt înrudite cu SARS-CoV-2 (cel care dă infecția COVID-19), însă moleculele anticorpilor VHH-72F se pot lega doar slab de noul coronavirus.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin că prin combinarea a două molecule, a putut fi creat un tratament care blochează un virus pseudotip cu proteine spike.

Un virus pesudotip este un tip de virus experimental ce presupune combinarea materialului genetic viral (partea care cauzează simptomele în organism) cu învelișul exterior al unui virus de interes.

Potrivit cercetătorilor, acest înveliș, alături de proteinele de pe suprafața sa, dictează modul în care virusul se comportă, arătând în același timp capacitatea agentului patogen de a infecta celulele.

 

ADVERTISEMENT