News

Un nou vaccin contra holerei, rezultate bune în testele pe oameni. Din ce este fabricat

Un nou vaccin menit să protejeze împotriva holerei a fost făcut prin măcinarea boabelor de orez modificate genetic.
29.06.2021 | 09:22
Un nou vaccin contra holerei rezultate bune in testele pe oameni Din ce este fabricat
Vaccinul comestibil contra holerei, rezultate bune în testele de fază 1 pe oameni. Din ce este fabricat Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul studiu la om nu a arătat efecte secundare evidente și a demonstrat că generează un răspuns imun bun.

Vaccinul comestibil contra holerei, rezultate bune în testele de fază 1 pe oameni. Din ce este fabricat

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo și Universitatea Chiba au publicat rezultatele evaluării inter pares ale studiului clinic de fază 1 al vaccinului, numit MucoRice-CTB, în The Lancet Microbe.

ADVERTISEMENT

Producția de vaccinuri a făcut progrese enorme în 2020, stimulată de COVID-19. Cu toate acestea, complexitatea vaccinurilor contra SARS-CoV-2 pe bază de ARN mesager a evidențiat valoarea inoculărilor care pot fi făcute, transportate și depozitate ieftin și fără refrigerare.

Vaccinul MucoRice-CTB este stabil la temperatura camerei de la început până la sfârșit.

“Sunt foarte optimist pentru viitorul vaccinului nostru MucoRice-CTB, în special din cauza rezultatelor după creșterea dozei. Participanții au răspuns la vaccin la doze mici, medii și mari, cu cel mai semnificativ răspuns imun la cea mai mare doză”, a spus Profesorul Hiroshi Kiyono de la Institutul de Științe Medicale de la Universitatea din Tokyo, care conduce proiectul MucoRice, citat de MedicalXpress.

ADVERTISEMENT

Dr. Kiyono este, de asemenea, membru al facultății la Universitatea Chiba din Japonia și la Universitatea din California, San Diego, în S.U.A.

Treizeci de voluntari au primit un placebo și grupuri de 10 voluntari au primit un total de patru doze la fiecare două săptămâni, fie de câte 3 miligrame (mg), 6 mg sau 18 mg fiecare vaccin. Testele la două și patru luni de la primirea ultimei doze au arătat că voluntarii care au răspuns la vaccin aveau anticorpi IgA și IgG – două tipuri de proteine ​​pe care sistemul imunitar le produce pentru combaterea infecțiilor – specifice toxinei holerei B (CTB). Participanții care au primit o doză mai mare de vaccin au avut mai multe șanse să aibă anticorpi specifici CTB.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cultivă plantele de orez într-o fermă hidroponică construită special, care îndeplinește standardele OMS de bune practici de fabricație pentru medicamente, ceea ce asigură că vaccinul rămâne necontaminat și că plantele sunt izolate de mediul natural.

Un comitet independent de examinare nu a găsit dovezi ale unor efecte secundare semnificative.

Cultivarea unui nou tip de vaccin

Bacteriile Vibrio cholerae se răspândesc cel mai adesea prin apa potabilă contaminată. Fără asistență medicală, holera poate ucide în doar câteva ore din cauza diareei cu deshidratare severă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, holera infectează 1,3 milioane până la 4 milioane de oameni și provoacă între 21.000 și 143.000 de decese în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Există patru vaccinuri moderne împotriva holerei care nu sunt sub formă injectabilă, toate administrate sub formă de picături pe limbă, dar care necesită depozitare la rece și sunt realizate din celule de holeră vii inactivate (ucise) sau atenuate (slăbite).

Noul vaccin împotriva holerei crește în plantele de orez japoneze cu bobul scurt modificate genetic, care produc o porțiune netoxică de CTB care poate fi recunoscută de sistemul imunitar. CTB are o structură similară cu o toxină produsă de unele tipuri de bacterii E. coli cauzatoare de boli, astfel încât vaccinurile împotriva holerei oferă adesea protecție încrucișată împotriva diareei călătorilor.

Vaccinul comestibil contra holerei, rezultate bune în testele de fază 1 pe oameni
Vaccinul comestibil contra holerei, rezultate bune în testele de fază 1 pe oameni Foto: MedicalXpress

Plantele produc subunitatea CTB în semințe, boabele comestibile de orez și stochează antigenele în picături numite corpuri proteice cu membrane din grăsime. „Corpurile proteice din orez se comportă ca o capsulă naturală pentru a furniza antigenul în sistemul imunitar intestinal”, a spus dr. Kiyono.

Alte medicamente au fost cultivate în plante, cel mai adesea în frunze – inclusiv tratamente pentru Ebola, limfom și gripă – dar medicamentele trebuie extrase și purificate înainte de a fi utilizate. Sistemul MucoRice evită acele etape suplimentare, necesitatea depozitării la rece și protejează antigenii în timp ce aceștia călătoresc prin acidul din stomac.

Când plantele ajung la maturitate, orezul este recoltat și măcinat într-o pulbere fină, apoi sigilat în pachete de aluminiu pentru depozitare. Când oamenii sunt gata să fie vaccinați, pulberea este amestecată cu aproximativ 90 de mililitri de lichid și apoi băută.

Vaccinul comestibil contra holerei, rezultate bune în testele de fază 1 pe oamen
Vaccinul comestibil contra holerei, rezultate bune în testele de fază 1 pe oameni Foto: MedicalXpress

Cercetătorii au testat vaccinul doar folosind soluție salină (o soluție de sare echivalentă cu fluidele corporale), dar se așteaptă că acesta va funcționa la fel de bine cu apă plată.

Imunizarea prin intestin este puternică, dar complicată de microbiom

“Partea frumoasă a vaccinului nostru este că folosește cu înțelepciune sistemul imunitar al mucoasei organismului prin intestin pentru inducerea anticorpilor specifici antigenului”, a spus dr. Kiyono.

MucoRice-CTB intră în organism prin membranele mucoasei intestinale, imitând un mod natural de a întâlni și de a răspunde la germeni. Stimularea sistemului imunitar al mucoasei produce două clase de anticorpi care identifică germenii și îi vizează pentru îndepărtare, IgG și IgA. Vaccinurile care sunt injectate sub piele sau într-un mușchi cresc, în general, doar anticorpi IgG, nu IgA.

Voluntarii care au prezentat un răspuns la MucoRice-CTB au avut cele mai ridicate niveluri sanguine de IgG și IgA specific antigen după opt până la 16 săptămâni.

Cu toate acestea, 11 din cei 30 de voluntari care au primit vaccinul au prezentat un răspuns imun scăzut sau deloc măsurabil. Toți voluntarii studiului au raportat că nu au călătorit niciodată în afara Japoniei, așa că este puțin probabil să fi avut anterior o expunere sau imunitate naturală la V. cholerae sau E. coli patogen.

„Când am văzut acele date despre cele 11 persoane care nu au răspuns, ne-am gândit că poate microflora intestinală are o influență asupra rezultatului răspunsului imun”, și-a amintit dr. Kiyono.

Microflora sau microbiomul este comunitatea de microorganisme care trăiesc în corpul nostru și fie ne avantajează, fie sunt inofensive. Este bine acceptat faptul că microflora sistemului digestiv influențează sănătatea și imunitatea, dar oamenii de știință abia încep să înțeleagă mecanismele precise ale relației.

Analiza genetică extinsă a tuturor probelor fecale ale voluntarilor a identificat mii de specii bacteriene care trăiesc în intestinele voluntarilor.

„În termeni simplificați, respondenții cu nivel ridicat au avut o microflora mai diversificată, iar în grupul cu răspuns scăzut, diversitatea a fost mult mai redusă”, a spus dr. Kiyono.

Cercetătorii au avertizat că dimensiunea redusă a studiului de fază 1 – administrarea vaccinului la doar 30 de voluntari japonezi sănătoși – înseamnă că relevanța și prevalența persoanelor care nu răspund încă nu sunt clare și că diferența totală în diversitatea microflorei a fost subtilă. Cu toate acestea, rezultatele indică rolul mai mare al microflorei în eficacitatea vaccinului.

„Toate sunt speculații în acest moment, dar poate că diversitatea mai mare a microflorei creează o situație mai bună pentru un răspuns imun puternic ca urmare a administrării vaccinului oral”, a spus dr. Kiyono.

Legătura dintre microbiomul intestinal și eficacitatea vaccinului a fost dezvăluită anterior de faptul nefericit că majoritatea vaccinurilor sunt dezvoltate în țările industrializate și unele sunt mai puțin eficiente atunci când sunt livrate în țările în curs de dezvoltare.

Vaccinurile pentru mucoasă, inclusiv vaccinurile orale împotriva poliomielitei și holerei, par deosebit de predispuse la această disparitate. Majoritatea teoriilor științifice pentru a explica fenomenul se concentrează pe inflamația intestinală cronică legată de o igienă deficitară.

„Probabil pentru fiecare vaccinare din acest moment, chiar și vaccinurile injectate, ar trebui să ne gândim la starea imunitară a individului pe baza stării microflorei lor”, a spus dr. Kiyono.

Rămâne de văzut cum diversitatea microflorei va avea impact asupra eficienței globale a noului sistem de vaccin comestibil MucoRice, comparativ cu înregistrările altor vaccinuri orale.

Deocamdată, cercetătorii intenționează să colaboreze cu parteneri din industria farmaceutică pentru a aduce MucoRice-CTB în faza următoare a studiilor clinice în Japonia și peste mări.

ADVERTISEMENT