News

Un nou val de Covid-19 anunțat de specialiști. Infecția cu SARS-CoV-2 crește riscul bolilor grave

Specialiștii din zona medicală avertizează asupra unui nou val cu infecții Covid-19 în Europa. De asemenea, cercetătorii spun că infecția cu SARS-CoV-2 crește riscul bolilor grave.
01.11.2022 | 09:40
Un nou val de Covid19 anuntat de specialisti Infectia cu SARSCoV2 creste riscul bolilor grave
Urmează un nou val de infectări cu Covid-19. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Experții din sănătate avertizează că pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat. Oficialii Organizației Mondiala a Sănătății (OMS) și cei de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) vorbesc de un nou val de infectări.

Urmează un nou val de infectări cu Covid-19

În ciuda faptului că nu mai are intensitatea din urmă cu 1-2 ani, pandemia de Covid-19 încă nu s-a încheiat.

ADVERTISEMENT

Din noiembrie, un nou val de infectări ar putea debuta în Europa. Încă de la începutul lunii trecute, cazurile înregistrate în regiune au început să crească.

”Deși nu suntem acolo unde eram acum un an, este clar că pandemia de Covid-19 încă nu s-a încheiat”, au declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, și directorul ECDC, Andrea Ammon, într-o declarație comună, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

”Din păcate, vedem indicatori în creștere din nou în Europa, ceea ce sugerează că un alt val de infecții a început”, au mai precizat oficialii din domeniul sănătății.

Încă din urmă cu o lună, datele regionale ale OMS indicau că Europa a înregistrat o creștere de 8% a cazurilor de Covid-19 față de finalul lui septembrie.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că infecția cu virusul SARS CoV-2 ar putea crește riscul bolilor grave

Pe lângă formele sale deja cunoscute, care pot duce la internări și la decese, SARS-CoV-2 mai poate sta la baza unor boli foarte grave.

Cercetătorii spun că infecția cu acest virus aduce un risc mai mare de boală cardiovasculară, pulmonară, neurologică sau diabet. De asemenea, virusul sistemic SARS-CoV-2 ar putea crește și riscul de cancer.

ADVERTISEMENT

”SARS-CoV-2 a reușit să dezvolte strategii similare virusului Epstein-Barr (EBV) și virusului hepatitei B (HSV1) de a controla o anumită proteină ducând în cele din urmă la degradarea acesteia și la slăbirea sistemului imunitar. În discuție ar fi proteina p53, a cărei prezență slabă în faza acută de boală este și un indicator al severității bolii”, avertizează cercetătorul Octavian Jurma.

”Cu alte cuvinte virusul sistemic SARS-CoV-2 creste riscul de cancer, alături de creșterea riscului de boala cardiovasculară și infarct subit, alături de creșterea riscului de boala neurodegenerativă, diabet, infertilitate, etc.”, subliniază cercetătorul.

ADVERTISEMENT
Tags: