News

Un nou virus contagios se răspândește printre copii. Ce este gripa tomatelor și cum se manifestă

O boală misterioasă, care trezește îngrijorare în lumea medicală, afectează zeci de copii cu vârste de sub 5 ani. Gripa tomatelor a fost depistată pentru prima dată în primăvara acestui an.
19.08.2022 | 22:50
Un nou virus contagios se raspandeste printre copii Ce este gripa tomatelor si cum se manifesta
Gripa tomatelor, un nou virus contagios care se răspândește printre copii. Sursa foto: india.com
ADVERTISEMENT

În timp ce lumea își continuă lupta împotriva Covid-19 și a virusului variolei maimuțelor, care se răspândește accelerat, o altă boală care trezește îngrijorare a apărut la nivel mondial.

Gripa tomatelor, un nou virus contagios care se răspândește printre copii. Cum se manifestă boala

Denumită ”gripa tomatelor”, boala a fost identificată pentru prima dată în India pe 6 mai. Până în prezent, s-au depistat 82 de cazuri la copii, cu toții cu vârsta de sub 5 ani, potrivit unui studiu realizat de Lancet Respiratory Medicine Journal și citat de NY Post.

ADVERTISEMENT

Alți 26 de copii cu vârsta de până la 10 ani sunt suspecți că ar fi infectați cu această boală misterioasă.

Denumirea dată noului virus se datorează petelor roșii care apar pe pielea micuților. Pe lângă aceste bube, gripa tomatelor provoacă febră mare, erupții cutanate și dureri intense la nivelul articulațiilor.

ADVERTISEMENT

Alte simptome specifice pot fi oboseala, greața, vărsăturile, diaree și stări de deshidratare.

”Așa cum avem de-a face cu apariția probabilă a celui de-al patrulea val de Covid-19, un nou virus cunoscut sub numele de gripa tomatelor, a apărut în India, în statul Kerala, la copiii mai mici de 5 ani”, scriu cei de la The Lancet.

Publicația medicală mai notează că, momentan, că această infecție virală rară se află într-o stare endemică și nu reprezintă o amenințare pentru viața copiilor.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor poziții încurajatoare, din cauza experienței cu pandemia de Covid-19, ”este de dorit ca boala să fie ținută sub observație pentru a preveni alte focare”, spun specialiștii.

Cum se răspândește gripa tomatelor

Acest nou virus a fost depistat până acum în districtul Kollam din Kerala, India și în zonele din apropiere Anchal, Aryankavu și Neduvathur.

ADVERTISEMENT

”Copiii sunt expuși unui risc crescut de a fi expuși la gripa de tomate, deoarece infecțiile virale sunt frecvente la această grupă de vârstă și este probabil ca răspândirea să fie prin contact strâns”, se mai precizează în raportul Lancet.

Medicii spun că infecția, care în prezent nu are niciun medicament care să o combată, este ”foarte contagioasă”.

Nu este o boală fatală, dar este contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta”, a declarat dr. Subhash Chandra, profesor de Medicină Internă la Spitalul Amrita din India.

ADVERTISEMENT
Tags: