News

Un nou virus, înrudit cu virusul febrei hemoragice, identificat în Japonia. Cum se transmite la om

Până în prezent, nu au fost confirmate decese cauzate de infectarea cu noul virus. Noul agent patogen este înrudit cu un virus
11.10.2021 | 18:29
Un nou virus inrudit cu virusul febrei hemoragice identificat in Japonia Cum se transmite la om
Un nou virus, înrudit cu virusul febrei hemoragice, identificat în Japonia. Cum se transmite la om Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un virus necunoscut anterior care poate infecta oamenii a fost identificat de oamenii de știință din Japonia. Noul virus infecțios, numit virusul Yezo, se transmite prin mușcăturile de căpușe și provoacă o boală caracterizată prin febră și o reducere a trombocitelor și a leucocitelor din sânge.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Hokkaido, iar rezultatele au fost publicate în revista Nature Communications.

ADVERTISEMENT

Un nou virus, înrudit cu virusul febrei hemoragice, identificat în Japonia

Keita Matsuno, virolog la Institutul Internațional pentru Controlul Zoonozelor al Universității Hokkaido, a declarat: „Cel puțin șapte persoane au fost infectate cu acest nou virus în Japonia din 2014, dar, până acum, nu au fost confirmate decese”.

Virusul Yezo a fost descoperit după ce un bărbat de 41 de ani a fost internat la spital în 2019 cu febră și dureri de picioare, după ce a fost mușcat de un artropod despre care se crede că este o căpușă în timp ce se plimba într-o pădure locală din Hokkaido.

ADVERTISEMENT

El a fost tratat și externat după două săptămâni, dar testele au arătat că nu a fost infectat cu niciun virus cunoscut purtat de căpușe în regiune. Un al doilea pacient a apărut cu simptome similare după o mușcătură de căpușă în anul următor.

Analiza genetică a virușilor izolați din probele de sânge a celor doi pacienți a găsit un nou tip de ortonairovirus, o clasă de nairovirus, care include agenți patogeni precum virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo. Oamenii de știință l-au numit virusul Yezo, după un nume istoric japonez pentru Hokkaido, o insulă mare din nordul țării în care a fost descoperit virusul.

ADVERTISEMENT

Virusul Yezo, strâns înrudit cu virusul Sulina

Virusul nou este cel mai strâns înrudit cu virusul Sulina și virusul Tamdy, detectate în România și, respectiv, în Uzbekistan, dintre care ultimul ar fi cauzat febră acută la oameni recent în China.

Oamenii de știință au verificat apoi probele de sânge recoltate de la pacienții din spital care au prezentat simptome similare după mușcăturile de căpușe din 2014. Au găsit probe suplimentare pozitive de la cinci pacienți. Acești pacienți, inclusiv primii doi, au avut febră, li s-au redus trombocitele și leucocitele din sânge și au prezentat indicatori ai funcției hepatice anormale.

ADVERTISEMENT

Pentru a determina sursa probabilă a virusului, echipa de cercetare a examinat probele colectate de la animale sălbatice din zonă între 2010 și 2020. Au găsit anticorpi împotriva virusului la cerbii shika și la ratonii de pe Hokkaido.

De asemenea, au descoperit virusul ARN la trei specii majore de căpușe din Hokkaido. Matsuno spune: „Virusul Yezo pare să-și fi stabilit distribuția în Hokkaido și este foarte probabil ca virusul să provoace boala atunci când este transmis oamenilor de la animale prin căpușe”.

După cum demonstrează atât de dramatic pandemia COVID-19, animalele poartă mulți viruși necunoscuți, iar unele dintre acestea pot continua să infecteze oamenii. „Toate cazurile de infecție cu virusul Yezo despre care știm până acum nu s-au transformat în decese, dar este foarte probabil ca boala să se găsească dincolo de Hokkaido, așa că trebuie să investigăm urgent răspândirea acesteia”, a spus Matsuno.

Echipa de cercetare intenționează acum să urmărească posibila distribuție la nivel național a noului virus la animale sălbatice și pacienți. Și spun că mai multe spitale ar trebui să testeze pentru acest virus pacienții care se plâng de simptome.

Bolile pe care le poartă căpușele

Căpușele în sine nu cauzează boli, dar dacă o căpușă este infectată cu un virus sau bacterie, atunci acel agent patogen poate fi transmis prin mușcătura căpușei și provoacă boli la om.

Encefalita transmisă de căpușe (TBE)

Este o boală comună transmisă de căpușe în Europa (împreună cu borrelioza Lyme).

Virusul TBE poate infecta creierul și poate provoca encefalită transmisă de căpușe (inflamație a creierului). Aproximativ una din patru persoane infectate cu virusul TBE se îmbolnăvește și dezvoltă simptome de encefalită care includ febră mare, dureri de cap severe și, uneori, paralizie și convulsii. Majoritatea pacienților cu encefalită TBE se vor recupera, dar până la o treime vor suferi complicații pe termen lung ale bolii.

Nu există un tratament specific pentru TBE, dar există un vaccin eficient care previne infecția.

Febra hemoragică Alkhurma

Febra hemoragică Alkhurma este o boală hemoragică virală raportată în principal în Arabia Saudită. Virusul a fost izolat în 1994 din sângele unui măcelar din Jeddah cu o formă severă de boală. Acest pacient s-a îmbolnăvit după ce a sacrificat o oaie importată din orașul Alkhurma, provincia Makkah.

Din 1994, aproximativ 40 de cazuri umane au fost confirmate conform rapoartelor publicate.

Agentul etiologic este un Flavivirus care aparține genetic grupului de căpușe, care este foarte strâns legat de virusul bolii forestiere Kyasanur, o boală hemoragică severă transmisă de căpușe raportată în India (statul Karnataka).

Babesioza

Babesioza este o boală cauzată de un parazit care infectează și distruge celulele roșii din sânge. Boala este transmisă în principal de căpușe care se infectează prin hrănirea cu bovine, căprioare și rozătoare infectate, care sunt principalele rezervoare pentru acest parazit.

În timp ce majoritatea infecțiilor trec fără simptome, unele persoane se pot îmbolnăvi și pot prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare, oboseală, precum și icter (îngălbenirea pielii din cauza unei tulburări a bilei). Pot apărea cazuri severe, care afectează rinichii sau plămânii, care pot duce la moarte.

Infecția cu babezioză umană este tratată cu antibiotice și chinină. Nu există vaccin disponibil.

Borelioza

Borelioza, cunoscută și sub numele de boala Lyme, este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și se transmite oamenilor prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează atunci când se hrănesc cu păsări sau mamifere care transportă bacteria în sânge. Boala poate fi întâlnită în principal în Europa, America de Nord și Asia temperată.

Simptomele tipice includ febră, cefalee, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migrant. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate și începe la locul mușcăturii de căpușă după o întârziere de 3-30 de zile. O caracteristică distinctivă a erupției cutanate este că se extinde treptat periferic pe o perioadă de câteva zile.

Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi în articulații, inimă și sistemul nervos. Majoritatea cazurilor de borelioză pot fi tratate cu succes cu câteva săptămâni de antibiotice.

În prezent nu este disponibil niciun vaccin împotriva boreliozei, astfel încât purtarea de îmbrăcăminte adecvată în zonele infestate cu căpușe și îndepărtarea timpurie a căpușelor rămân cele mai importante măsuri de prevenire.

Febra hemoragică Crimeea-Congo

Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) este o boală virală transmisă de căpușe, cu simptome precum febră mare, dureri musculare, amețeli, sensibilitate anormală la lumină, dureri abdominale și vărsături. Mai târziu, pot apărea schimbări de dispoziție bruște, iar pacientul poate deveni confuz și agresiv.

Virusul CCHF este răspândit și dovezi ale virusului au fost găsite printre căpușe în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și Europa de Est și Europa de Sud-Vest.

Anaplasmoza granulocitară umană

Anaplasmoza granulocitară umană (HGA) este o infecție transmisă de căpușe cauzată de bacteria Anaplasma phagocytophilum, o bacterie mică care infectează neutrofilele transmise tipic de căpușele Ixodes.

Anaplasmoza granulocitară este cea mai răspândită infecție transmisă de căpușe la animale din Europa.

Rickettsioza

Rickettsioza este un grup de boli cauzate în general de specii de Rickettsia, un gen de bacterii intracelulare obligatorii. Cele mai multe dintre rickettsioze sunt transmise de căpușe, dar pot fi transmise și de purici, păduchi și acarieni. Deși sunt răspândite pe scară largă în întreaga lume, speciile și bolile clinice asociate umane variază în funcție de locațiile geografice.

Rickettsioza poate fi clasificată în două grupe principale: grupul febrei pătate, transmis de căpușe sau acarieni și grupul tifos, transmis în principal de păduchi sau purici. Multe noi Rickettsiae patogene continuă să fie identificate în ultimii ani.

Febra recidivantă transmisă de căpușe

Febra recidivantă transmisă de căpușe (TBRF) este o boală cauzată de mai multe specii de bacterii în formă de spirală (spirochete) care sunt transmise oamenilor prin mușcătura căpușelor moi (argaside) infectate.

Se știe că cel puțin șase specii de TBRF apar în Europa sau aproape de granițele sale. Cel mai mare risc endemic din Europa se află în peninsula Iberică, în special în partea mediteraneană.

ADVERTISEMENT