Cazuri ale unui virus mortal brazilian „febra leneșului” au fost detectate în Europa, ceea ce îi face pe experți să se teamă de o „epidemie de neoprit”. Nu există vaccin sau medicament aprobate pentru combaterea acestui virus.
Virusul Oropouche, virus mortal care a fost supranumit „febra leneșului”, după numele cunoscutului mamifer, a fost descoperit în Italia după ce două persoane s-au întors dintr-o vizită în Cuba prezentând simptome. S-a confirmat că o femeie în vârstă de 26 de ani a contractat boala după ce a prezentat simptome precum febră și diaree. Aceasta a vizitat provincia Ciego de Avila din Cuba și s-a întors la Verona, în Italia, la 26 mai.
În același timp, un bărbat în vârstă de 45 de ani a început să prezinte simptome la scurt timp după ce a vizitat Havana și Santiago de Cuba. Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) a confirmat că au fost înregistrate cazuri și în Spania și Germania, ceea ce ridică la 19 numărul total de cazuri detectate în Europa, scrie National World.
Transmise prin musculițe și țânțari, majoritatea cazurilor de Oropouche sunt ușoare, cu simptome care includ dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare și articulare. Cu toate acestea, în unele cazuri, virusul poate provoca complicații grave de sănătate, inclusiv meningită și encefalită, ducând în cele din urmă la deces.
Riscul și efectele infecției în timpul sarcinii sunt încă în curs de investigare și nu au fost confirmate, dar se crede că infecția poate duce la avort spontan, probleme de dezvoltare sau deformări ale fătului. Potrivit Organizației Panamericane a Sănătății (OPS), până la 16 iulie 2024, au fost raportate 7 688 de cazuri confirmate în Bolivia, Brazilia, Columbia, Cuba și Peru, Brazilia reprezentând 90% din cazurile raportate.
Într-un interviu acordat The Telegraph, Dr. Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a împărtășit îngrijorările sale cu privire la acest virus mortal. Altmann a avertizat: „Cu siguranță ar trebui să fim îngrijorați. Lucrurile se schimbă și pot deveni de neoprit”.
Această situație vine după ce Brazilia a raportat că două femei au murit după ce au contractat virusul. Victimele, o tânără de 21 de ani și una de 24 de ani, au suferit de dureri abdominale intense, sângerări și hipotensiune arterială înainte de a deceda, la 25 iulie.
Nu există nici un vaccin sau medicament aprobate pentru tratarea virusului, iar ECDC clasifică riscul pentru turiștii care călătoresc în zonă drept „moderat”. Probabilitatea de a contracta virusul în Europa este „foarte scăzută”, deoarece nu există insecte și țânțari care pot fi vectori și nu au existat cazuri documentate de transmitere de la om la om.
ECDC sfătuiește persoanele care călătoresc în zonele afectate să ia măsuri pentru a-și reduce riscul de a contracta virusul. Acestea includ: „Utilizarea repelentului în conformitate cu instrucțiunile indicate pe eticheta produsului, purtarea de cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi și utilizarea de plase de pat pentru țânțari cu ochiuri fine tratate cu insecticide”.
Specialiștii explică: „Aceste măsuri sunt esențiale pentru a oferi protecție împotriva înțepăturilor în camerele care nu sunt protejate în mod adecvat (cu plase cu ochiuri fine la uși și ferestre) sau climatizate și în timpul activităților în aer liber”.