News

Un oficial important din UE avertizează: ”Urmează o criză triplă: financiară, energetică și alimentară”

Cu câteva zile înainte de debutul oficial al toamnei, un important oficial din UE avertizează că o criză triplă bate la ușă. Aceasta va afecta milioane de oameni.
30.08.2022 | 11:07
Un oficial important din UE avertizeaza Urmeaza o criza tripla financiara energetica si alimentara
Avertisment sever lansat de un înalt oficial UE: ”Urmează o criză triplă care va afecta milioane de oameni”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Imediat după startul conflictului din Ucraina, mai multe voci avizate din Uniunea Europeană au avertizat asupra crizelor care se vor abate în sezonul rece asupra continentului.

Avertisment sever lansat de un înalt oficial UE: ”Urmează o criză triplă care va afecta milioane de oameni”

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, avertizează că în următoarele luni cetățenii se vor confrunta cu trei crize majore.

ADVERTISEMENT

Acesta enumeră criza energetică, inevitabilă din cauza șantajului tot mai agresiv al Rusiei cu gazele, criza financiară și cea alimentară.

În acest context sumbru, Borell le cere cetățenilor UE să rămână uniți în fața acestor provocări, pentru că doar așa le vor putea depăși.

ADVERTISEMENT

”Criza cea mai mare este cea triplă: financiară, energetică și alimentară. Aceste trei elemente împreună vor afecta milioane de oameni. Programul Alimentar Mondial spune că indicele alimentelor este la cel mai mare preț – cu 40% mai scump decât acum doi ani.

Cred că noi, ca europeni, ar trebui să fim mai puțin naivi, să înțelegem lumea mai bine așa cum e. Trebuie să fim mai uniți!”, a declarat Josep Borell, notează site-ul oficial al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Joseph Borrell nu susține interzicerea completă a intrării cetățenilor ruși în UE

Mai multe state, în special din estul și nordul Europei, susțin impunerea unei măsuri de interzicere a intrării în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi.

Șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, are o altă poziție. Acesta a declarat, duminică seara, că interzicerea totală a rușilor să intre în bloc ”nu este o idee bună”.

ADVERTISEMENT

Nu sunt în favoarea opririi eliberării vizelor pentru toți rușii”, a spus Borrell într-un interviu acordat televiziunii austriece ORF, scrie site-ul Zadarski.

Borrell a spus că nu crede că întreruperea contactului cu civilii ruși ar avea rezultate pozitive. El a mai subliniat că nu crede că ideea va primi sprijinul unanim necesar în rândul statelor membre.

Borrell a spus că unele proceduri pentru eliberarea vizelor pentru anumite grupuri de ruși trebuie revizuite, dar a respins o interdicție generală.

”Trebuie să fim selectivi, nu putem lua o măsură generală”, a spus el, adăugând că este încrezător că miniștrii de externe ai UE care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare vor accepta o abordare echilibrată.

ADVERTISEMENT