News

Un oraș din Româna va avea spații verzi autosustenabile. Proiectul primăriei

Autoritățile unui mare oraș din vestul României demarează un proiect care vizează amenajarea și întreținerea unor spații verzi autosustenabile.
25.11.2022 | 20:28
Un oras din Romana va avea spatii verzi autosustenabile Proiectul primariei
Oradea, orașul din România unde se plantează peste 2.300 de plante. Scopul: amenajarea de spații verzi autosustenabile. Sursa foto: Primăria Oradea / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, Oradea a devenit unul dintre orașele campioane la atragerea fondurilor europene. Sute de milioane de euro de la Bruxelles au transformat orașul din vestul țării într-un loc de interes, cu numeroase obiective turistice.

Oradea, orașul din România unde se plantează peste 2.300 de plante. Scopul: amenajarea de spații verzi autosustenabile

În prezent, primăria din acest oraș, a dat drumul unui nou proiect inedit. Acesta vizează amenajarea și întreținerea unor spații verzi autosustenabile în mai multe zone ale orașului.

ADVERTISEMENT

În acest sens, autoritățile vor să planteze un mix de plante perene, native. Acestea vor avea nevoie de mentenanţă în medie de 5 minute pe mp pe an, anunță primăria, într-un comunicat.

Aceste plante speciale necesită lucrări de mentenanță în primii doi ani de la instalare, până când se stabilizează și formează un masiv vegetal.

ADVERTISEMENT

După această perioadă, lucrările de mentenanță sunt infime, în medie de 5 minute/mp/an”, spune peisagista Diana Codrean.

”Preocupările municipalității orădene pentru adoptarea unor soluții sustenabile în spațiul public urban sunt din ce în ce mai active, iar această nouă abordare pentru amenajarea spațiilor verzi din oraș se încadrează perfect în interesele autorității locale”, se mai precizează într-un comunicat de presă postat pe site-ul Primăriei.

ADVERTISEMENT

Avantajele acestor plante: asigură un decor pe toată durata anului

Amenajarea acestor plante se realizează în această perioadă. Vor fi plantate peste 2.300 de plante. E vorba de specii perene floricole, graminee, arbuști și sute de bulbi de primăvară.

Municipalitatea din Oradea scoate în evidență avantajele plantării unui mix de plante perene, printre care:

ADVERTISEMENT
  • durată de viață îndelungată a amenajării;
  • îmbunătățirea structurii solului datorită sistemului radicular care se întrepătrunde și astfel contribuie la aerarea solului, factor ce ajută plantele să își ia oxigenul și apa necesară din sol;
  • necesități de fertilizare diminuate;
  • utilizarea unor cantități reduse de apă;

Poate cel mai important avantaj al acestor amenajări este că plantele amintit asigură un decor pe toată durata anului.

ADVERTISEMENT