News

Un oraș din România și-a cumpărat autobuze electrice, dar nu le poate folosi. Motivul e incredibil

Un oraș din România a cumpărat autobuze electrice, dar nu le poate folosi pentru că nu are momentan infrastructura necesară, lucru confirmat de primar.
15.06.2023 | 09:34
Un oras din Romania sia cumparat autobuze electrice dar nu le poate folosi Motivul e incredibil
Un oraș din România și-a cumpărat autobuze electrice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primăria Bumbești Jiu a decis să intre în lumea bună și a achiziționat trei autobuze electrice moderne, însă acestea zac nefolosite în curtea unui spital din Gorj, unde vor mai sta luni bune. Asta, pentru că infrastructura nu permite folosirea lor în parametri optimi.

Un oraș din România și-a cumpărat autobuze electrice

Achiziția celor trei autobuze, alături de stațiile de încărcare aferente, a fost posibilă cu ajutorul unei finanțări cu fonduri europene în valoare de 6 milioane de lei. Proiectul a presupus de la început amenajarea unei autobaze, precum și modernizarea străzilor pe unde vor urma să circule vehiculele.

ADVERTISEMENT

Dacă furnizorul turc de autobuze a făcut livrarea la timp, restul proiectului a rămas în așteptare. Așadar, autobuzele electrice sunt momentan doar obiecte de decor, ținute în curtea spitalului. Localnicii se amuză pe seama situației, deși nu înțeleg prea bine ce e cu aceste autobuze.

”Am trecut pe acolo, că fac niște recuperări, am niște probleme, și le-am văzut – și stau în curtea spitalului nu e normal, dar poate nu e gata traseul, stațiile, că am înțeles că sunt electrice”, a explicat un localnic, pentru Știrile PRO TV. Primarul din Bumbești Jiu transmite că nu e nicio grabă cu acest proiect.

ADVERTISEMENT

“Vor mai sta pentru că nu trebuie să ne grăbim, nu avem niciun interes să ne grăbim pentru că va trebui finalizată infrastructura rutieră, trebuie realizată platforma unde vor fi instalate stațiile de încărcare și care asigură să zic gararea acestora pe perioada cât se încarcă acești acumulatori”, a declarat Constantin Bobaru pentru sursa citată.

Chiar și după ce această problemă va fi rezolvată, autoritățile din Bumbești Jiu vor fi nevoite să rezolve o altă problemă organizatorică, precum și angajarea șoferilor care să conducă aceste autobuze electrice. Așadar, oamenii din oraș mai trebuie să aștepte mult și bine până când se vor bucura de tehnologie pe străzi.

ADVERTISEMENT

Vom face o structură proprie care, nu știu, va fi un serviciu public, o direcție, o societate comercială, vedem după ce discutăm și luăm decizia în autoritatea deliberativă, în Consiliul Local. Sperăm ca până la sfârșitul anului să fie operabil acest serviciu și autobuzele să plece pe traseu”, a completat primarul.

Singura veste bună pentru locuitori ar fi că Uniunea Europeană obligă autoritățile din oraș să finalizeze proiectul până la finele anului 2023, pentru a nu pierde finanțarea de 6 milioane de lei. Așadar, cam în jumătate de an ar trebui ca autobuzele și infrastructura aferentă să fie funcționale, altfel bugetul local va avea de suferit crunt.

ADVERTISEMENT

”Proiectul vizează modernizarea căilor de acces, e vorba de 7 km de drum, cu lucrări în derulare, și achiziția mijloacelor de transport full electrice, care vor face servicii de transport local. Toate localitățile componente ale orașului Bumbești Jiu vor fi legate în acest sistem. Vorbim de Curtișoara, Tetila, Lăzărești, Pleșa vor fi unite cu centrul civic. Inclusiv transportul elevilor se va face cu aceste mijloace de transport în comun. Ele au sosit de curând și ne-au fost aduse și cele 6 stații de încărcare aferente.

Trei sunt de încărcare lentă și trei rapide. Se lucrează la infrastructura rutieră și am convingerea că ne vom încadra în timp pentru că se lucrează la modernizarea traseelor de rulare și care sunt parte din contract. Vor începe și lucrările pentru platforma betonată, unde vor fi amplasate stațiile de încărcare, care sunt destul de consumatoare de curent și ne trebuie circa 300 KvA, lucru pe care instalațiile actuale nu pot să le asigure și de aceea va trebui să facem o instalația suplimentară pentru platforma respectivă”, a completat primarul, conform Gorjeanul.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”