News

Un oraș din România va stinge lumina la miezul nopții în spațiul public. Anunțul primarului

Municipiul Iași va opri lumina în anumite zone după miezul nopții, pentru a economisi energie, potrivit primarului Mihai Chirica.
13.09.2022 | 22:26
Un oras din Romania va stinge lumina la miezul noptii in spatiul public Anuntul primarului
Municipiul Iași face economie la energie.
ADVERTISEMENT

Chirica a anunțat că marți, 13 septembrie, de la ora 24:00 va fi oprit sistemul de iluminat de pe mai multe clădiri importante din oraș, pentru a reduce consumul de energie electrică.

Municipiul Iași trece la economisit energie

Așadar, potrivit Ziare.com nu vor mai fi iluminate arhitectural obiectivele următoare: ”Palatul Roznovanu, unde funcţionează Primăria, biserica Sf Nectarie, biserica Bărboi, biserica Golia, biserica Anton de Padova, biserica Sf Tereza, mănăstirea Cetăţuia, mănăstirea Galata, biserica Sf Nicolae Domnesc, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, mănăstirea Trei Ierarhi, biserica Sf Sava, biserica Sfinţii Petru şi Pavel, Casa Căsătoriilor, Biblioteca Central Universitară”.

ADVERTISEMENT

“De o săptămână lucrăm, şi am şi găsit soluţii referitor la limitarea programului de funcţionare a iluminatului public şi a iluminatului public arhitectural. Noaptea, după orele 24, se simte o rarefiere aproape totală a prezenţei oamenilor în spaţiul public. Oraşul nostru e un oraş frumos, motiv pentru care am spus că de la ora 10,00 – 10,30, chiar şi în perioada de weekend, populaţia începe să se retragă înspre casele lor. Mai sunt petrecerile întârziate, nunţi, cumătrii care se duc spre ora 12,00. Deci ora 24 este rezonabilă”, a transmis Chirica.

Primarul a oferit și niște calcule prin care arată că măsurile gândite vor duce la economii de 1.5 milioane de lei pentru următoarele 210 zile.

ADVERTISEMENT

“Deconectarea iluminatului arhitectural la aceste obiective pentru următoarele 210 zile, după orele 24, înseamnă o economie de aproximativ 457 de megawaţi. Dacă s-ar plăti preţul cu care cumpără în momentul de faţă municipiul Iaşi fără a beneficia de subvenţia de la bugetul de stat, tot bani ai românilor, 1,5 milioane de lei, din care noi ar trebui să plătim 457.000 de lei, iar statul român 1.051.000 de lei.

Înmulţim asta cu câteva zeci sau sute de ori mai mult la nivel naţional şi o să vedeţi că ban cu ban se adună, megawatt cu megawatt se economiseşte. Am dat comandă ca operatorul nostru de iluminat public să introducă acele dispozitive electronice prin care deconectarea să se facă automat la ora 24,00. Nu o să umblăm cu cleştele în fiecare noapte”, a completat edilul.

ADVERTISEMENT

Totodată, planurile primarului Chirica nu se opresc aici, pentru că există mai multe obiective din Iași care ar trebui să rămână în beznă după miezul nopții.

”Mai sunt clădiri iluminate arhitectural, dar aflate în grija altor instituţii, Palatul Culturii, Teatrul Naţional, Muzeul Unirii, Restaurantul Select, Gara, şi alte câteva monumente, de for public sau private. Iluminatul inutil este o sursă de consum. Am luat legătura şi cu doamna director a Palatului Culturii. Este întru totul de acord.

ADVERTISEMENT

Voi trimite o scrisoare şi celorlalte instituţii care gestionează clădirile iluminate arhitectural ca după orele 24 să gestionăm împreună acest demers“, a completat Chirica, cel care a specificat că iluminatul public la scară largă nu va fi afectat de această măsură.

“Nu vom renunţa la iluminatul public. Avem sisteme de tip Dimmer pe care le folosim pe aproximativ 4.700 de stâlpi de iluminat care diminuează lumina de la sine.

Acolo totul este controlat pe computer. Am iniţiat şi un proiect european prin care să facem o gestiune digitală la tot iluminatul public de la nivelul municipiului Iaşi”, a concluzionat primarul.

ADVERTISEMENT
Tags: