News

Un oraș întreg va deveni eligibil pentru pensionare anticipată, fără penalizare. Motivul este poluarea din timpul comunismului

Lista localităților în care oamenii se pot pensiona cu doi ani mai devreme din cauza poluării va fi completată cu un oraș din județul Brașov.
11.11.2022 | 09:30
Un oras intreg va deveni eligibil pentru pensionare anticipata fara penalizare Motivul este poluarea din timpul comunismului
Zeci de localități au fost afectate de poluare în timpul regimului comunist/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor permite pensionarea anticipată cu doi ani față de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localități puternic afectate de poluarea generată de procesul de industrializare din perioada comunistă. Pe lista menționată în Legea 263 din 2010 sunt câteva zeci de localități, unele incluse de la adoptarea legii, altele mai târziu.

Două surse de poluare la Codlea

Un proiect de lege depus la Senat de către parlamentarii PNL de Brașov, în frunte cu Gabriel Andronache, liderul deputaților liberali, prevede ca și orașul Codlea să intre în această categorie a localităților afectate de poluarea severă astfel încât locuitorii să beneficieze de facilitatea pensionării cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizați la cuantumul pensiei.

ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorilor, în Codlea au existat două surse majore de poluare. Prima a fost reprezentată de către Colorom, o fabrică de coloranți deschisă încă din 1936 de către concernul german I.G. Farben și apoi extinsă în perioada comunistă astfel că în 1970 era cel mai mare producător de coloranți din țară, având 2.350 de angajați. Colorom a continuat să funcționeze și la începutul anilor 90, fiind cea mai mare fabrică de coloranți din Europa de Sud-Est până în 2004 când a intrat în lichidare judiciară.

Pentru a funcționa avea nevoie de un Microbatal destinat depozitarii slamului rezultat din procesul de producţie al societăţii și a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare a apelor reziduale din staţiile de epurare mecano-chimică și epurare biologică. Din păcate, începând cu anul 1994, execuţia Microbatalului a fost sistată din lipsă de fonduri, toate reziduurile chimice scurgându-se în pământ, eliberându-se în apele Vulcăniței și în aer”, precizează inițiatorii proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

A doua sursă de poluare a fost Protan Codlea, companie care avea ca obiect de activitate procesarea deșeurilor animale și producerea de făinuri proteice. Protan a fost înființată în anii 50 și și-a încetat activitatea abia în anul 2018.

Mulţi dintre locuitorii municipiului suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit si au lucrat într-un mediu foarte toxic”, susțin parlamentarii PNL de Brașov ei menționând bolile respiratorii și pulmonare, precum și cazurile de leucemie.

ADVERTISEMENT

Lista completă a localităților cu vârstă de pensionare redusă

Potrivit articolului 65, alineatul 5 al Legii 263/2010, de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare beneficiază persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fiuor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Pe listă erau incluse Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele – la care s-au adăugat localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou, Victoria din judeţul Braşov, Brăila, Tichileşti şi Chişcani din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj, Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Eligibili pentru pensionarea anticipată sunt și cei care au locuit 30 de ani pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat. Prevederile legate de pensionarea anticipată se aplică până la data de 31 decembrie 2030, când legislatorul a socotit că va fi trecut suficientă vreme pentru ca efectele poluării remanente să se estompeze, iar persoanele afectate să fi ajuns la vârsta pensionării.

ADVERTISEMENT