News

Un orăşel britanic a inspirat olimpiadele moderne. Care este legătura dintre medicul localităţii şi primele Jocuri Olimpice de Vară

Deși greu de imaginat astăzi, visul unui medic din orașelul medieval britanic Much Wenlock a dus la reaprinderea flăcării olimpice în seolul al XIX-lea.
19.07.2021 | 17:51
Un orasel britanic a inspirat olimpiadele moderne Care este legatura dintre medicul localitatii si primele Jocuri Olimpice de Vara
Orășelul britanic care a inspirat Olimpiadele moderne. Legătura dintre un medic și primele Jocuri Olimpice de Vară Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Localitatea din Shropshire, mai degrabă un sat cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, este locul în care în secolul al XIX-lea, un medic local numit William Penny Brookes a reaprins flacăra olimpică.

Inspirat de Jocurile Olimpice din Grecia Antică, el a fondat Societatea Olimpică Wenlock, urmărind printr-o competiție anuală emblematică „promovarea îmbunătățirii morale, fizice și intelectuale a locuitorilor orașului și cartierului Wenlock, și în special a claselor muncitoare, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Orășelul britanic care a inspirat olimpiadele moderne. Legătura dintre un medic și primele Jocuri Olimpice de Vară

Lansate în 1850, Jocurile Olimpice de la Wenlock au atras în curând mii de spectatori și concurenți din Londra și Liverpool (deși a existat întotdeauna cel puțin o activitate „dedicată numai localnicilor” pentru a-i menține fericiți pe rezidenți).

Jocurile se desfășoară și astăzi, deși cu un repertoriu mai convențional. Alături de sporturile tipice de țară și atletismul clasic, edițiile timpurii includeau probe care mulțumeau mulțimea, cum ar fi o cursă cu roabele legați la ochi sau o „cursă a bătrânelor” care avea ca premiu o jumătate de kilogram de ceai.

ADVERTISEMENT

Cea mai populară și mai interesantă dintre toate a fost Tilting at the Ring, care – potrivit șefei colecțiilor și serviciilor curatoriale de la Shropshire Council, Emma-Kate Lanyon, – „necesita multă îndemânare și abilități de călărie, deoarece [concurenții] galopau spre un inel suspendat de mărimea unui bănuț cu lancea în mână “, cu misiunea de a-l desprinde. „Câștigătorul evenea o celebritate regională”, a spus ea.

Dar cum a dus această aventură regională la olimpiada internațională?

Traseul olimpic de 2 kilometri de la Much Wenlock spune această poveste, începând de la startul traseului de la Muzeul și Centrul de informații pentru vizitatori Much Wenlock.

ADVERTISEMENT

De-a lungul străzilor care abundă în aranjamente florale și afaceri de familie, căsuțe din calcar înghesuite între case georgiene cu etaj și fațade din cărămidă și clădiri cu ornamente din lemn, cum ar fi Tudor Guildhall care găzduia odată tribunalul și în spațiul său deschis la parter, o fostă piață de unt, încă mai are un loc de biciuire și cătușele cu care erau legați infractorii.

Foto: Visit Much Wenlock

În Much Wenlock se desfășoară în continuare târguri, inclusiv la Corn Exchange (care acum găzduiește biblioteca publică și este numită după piețele de porumb care se țineau odinioară printre arcadele sale), unde se găsește al doilea marcator de bronz pentru traseul olimpic.

ADVERTISEMENT
Foto: Vicky Smith, via BBC

Aici Brookes a înființat Wenlock Olympian Society – unul dintre numeroasele sale eforturi de a promova bunăstarea fizică, inclusiv solicitarea de a face educația fizică obligatorie în școlile din întreaga țară care a fost un succes. O placă memorială evidențiază, de asemenea, o serie de îmbunătățiri ale orașului la care filantropul a participat, de la construcția căilor ferate și chiar a acestei clădiri până la renovarea Guildhall.

Următoare oprire grăitoare este Raven Hotel. În 1890, după ce a vizitat jocurile olimpice de la Wenlock și a auzit despre visul lui Brookes de a organiza o renaștere a olimpiadelor internaționale în Grecia – în ciuda eforturilor eșuate de a convinge guvernul de la Atena – baronul Pierre de Coubertin, educator și istoric, a ținut un discurs care a exprimat afinitatea sa cu idealurile medicului.

Tânărul francez a ajuns să cofundeze Comitetul Olimpic Internațional în 1894 și prima Olimpiadă de vară a avut loc în capitala Greciei în aprilie 1896, din păcate la patru luni după ce Brookes a murit la 86 de ani.

Mormântul lui Brookes, aflat în incinta bisericii parohiale Much Wenlock, chiar vizavi de locul său de naștere este o oprire pe o potecă împodobită cu plăci tematice și sculpturi care pictează o imagine vie a istoriei Jocurilor Olimpice de la Wenlock.

Traseul se încheie acolo unde a început, la Muzeul și Centrul de informații pentru vizitatori Much Wenlock, unde resursele includ pliante tipărite pentru adulți și copii.

Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au onorat moștenirea Much Wenlock

2012 a fost anul în care Jocurile Olimpice au avut loc la Londra și a marcat celebrarea moștenirii Much Wenlock în întreaga lume.

Vânzările globale ale lui Wenlock, mascota ciudată, dar simpatică a Jocurilor de la Londra, au totalizat nouă milioane, iar imaginile cu ștafeta torței olimpice din 2012 au fost urmărite peste tot din China până în Mexic.

Foto: Wikipedia

Între timp, a avut loc o versiune specială a Jocurilor Olimpice de la Wenlock, la care au participat 2.385 de concurenți cu vârste cuprinse între 8 și 80 de ani, inclusiv patru tineri sportivi brazilieni care aspirau să concureze la Rio 2016.

A fost un moment de mândrie pentru localnici, care, a spus secretarul de presă și mass-media al Wenlock Olympian Society, Mac Bardsley, au simțit o „responsabilitate istorică” de a onora ceea ce Brookes a început acum 170 de ani în beneficiul comunității lor.

Jocurile anuale din iulie ale orașului sunt încă un punct culminant al calendarului, la care participă atât adulți, cât și copii și prezintă în mod obișnuit aproximativ 13 sporturi care acoperă atletismul până la tir cu arcul, în timp ce adăugările anuale includ o cursă provocatoare de alergare de toamnă pe Wenlock Edge din apropiere și un festival de arte live în martie.

Includerea artelor este o altă tradiție inițiată de Brookes, care a stabilit, de asemenea, o bibliotecă de împrumut și diverse cursuri (inclusiv botanică și muzică) în căutarea sa de a îmbunătăți mintea, precum și corpul.

Deși moștenirea lui Brookes rămâne relativ necunoscută dincolo de oraș, angajamentul global a crescut exponențial din 2012. Membrii comitetului Jocurilor de la Tokyo au vizitat Much Wenlock în 2014 ca parte a pregătirilor lor. Au fost organizate expoziții până în Norvegia și Qatar, iar cei care l-au contactat recent pe arhivistul Wenlock Olympian Society Chris Cannon includ un clasicist grec și un jurnalist din Shanghai.

ADVERTISEMENT