News

Un partid al românilor din Germania candidează la alegerile locale de duminică. Propune utilizarea limbii române în administrație

14.03.2021 | 15:53
Un partid al romanilor din Germania candideaza la alegerile locale de duminica Propune utilizarea limbii romane in administratie
ADVERTISEMENT

Un partid al românilor canidează la alegerile locale din Germania, dorind educație bilingvă, dar și folosirea limbii române în comunicațiile administrației locale. Partidul încearcă să intre în Consiliul Municipal (Stadtverordentenversammlung) și Consiliul Consultativ al Migraților (Kommunale Ausländervertretung) din cadrul unui important oraș german.

Duminică, în Germania au loc o serie de alegeri, milioane de oameni fiind așteptați la urne pentru: alegeri federale (Landratswahlen) în Baden-Württemberg și Rheinland-Pfalz, și alegeri locale (Kommunalwahlen) în landul Hessen.

ADVERTISEMENT

Alegerile din Baden-Württemberg au loc într-o perioadă în care mai multe proteste împotriva restricțiilor au avut loc, Germania aflându-se într-un lockdown prelungit, magazinele și instituțiile de cultură fiind deschise doar în zonele în care rata de infectare este sub 1 la mie, cu numeroase restricții precum: programare prealabilă și un număr limitat de persoane.

Un partid al românilor vrea educație în limba română într-un oraș din Germania. Unde candidează acesta

Frankfurt am Main este un oraș cu o multitudine de persoane care provin din rândul imigranților, estimându-se în 2015 că 51% dintre cetățeni au un background de migrație, adică cel puțin unul dintre părinți s-a născut având altă cețătenie decât cea germană, conform World Population Review.

ADVERTISEMENT

Comunitea românească este una dintre cele mai numeroase din regiune, alături de turci, polonezi, italieni croați, afgani, marocani, sud-coreeni și indieni.

“Vrem că diaspora română din Frankfurt să fie mai unită și mai vizibilă. Doar când românii din Frankfurt vor face parte din Consiliul consultativ al migranților și din Consiliul municipal vocea lor va fi auzită și ei vor avea impact asupra deciziilor luate de oraș.

ADVERTISEMENT

Deși noi românii suntem numeric pe locul 4 ca grup de migranți europeni în Frankfurt, suntem invizibili pentru  politicienii locali. Nu putem influența deciziile luate de administrația orașului pe probleme care ne privesc și nici pe cei ce reprezintă problemele migranților.

Nimeni nu ascultă opiniile sau nevoile noastre, iar calificările noastre, deseori înalte, nu sunt întotdeauna recunoscute pe deplin.

ADVERTISEMENT

Este timpul să schimbăm acest lucru și să profităm de această ocazie să trimitem reprezentanți români în administrația locală pentru prima dată în istoria Frankfurtului”, conform programului politic de pe site-ul Partidului Români pentru Frankfurt.

Tot în cadrul programului politic se arată faptul că partidul luptă pentru înființarea de școli bilingve, organizarea de cursuri săptămânale de limbă română pentru copii și adulți, folosirea limbii române în comunicatele oficale ale administrației destinate cetățenilor, consultanță în limba română, promovarea culturii și spirtului românesc, egalitate de șanse pe piața muncii dar și combaterea xenofobiei și a segregării pe criterii etnice.

ADVERTISEMENT