Premier League

Un patron din Premier League se revoltă împotriva televiziunilor: „Este inacceptabil”

27.10.2020 | 09:45
Un patron din Premier League se revolta impotriva televiziunilor Este inacceptabil
ADVERTISEMENT

Sunt disensiuni mari în Premier League, după ce televiziunile au decis să ofere unele partide în sistem pay-per-view. Altfel spus, fanii pot urmări partidele favoriților contracost.

În contextul pandemiei de coronavirus, stadioanele din Anglia nu s-au deschis nici măcar parțial, iar televiziunile au decis să profite de pe urma lipsei fanilor de la meciuri.

ADVERTISEMENT

Patronul lui Newcastle United, Mike Ashley, s-a revoltat și a sărit la gâtul televiziunilor, acuzându-le de lăcomie. Șeful formației din nordul Angliei a cerut prețuri mai mici, deși inițial a votat pentru sistemul pay-per-view.

Un patron din Premier League se revoltă împotriva televiziunilor

Sistemul implementat în Premier League presupune un cost de 14,95 lire sterline pe care un fan ar trebui să îl plătească televiziunilor pentru a putea urmări un singur meci pe care vrea să îl vadă. Nu toate partidele intră sub incidența acestui cost, unele fiind în continuare oferite gratuit de marile televiziuni din Regat.

ADVERTISEMENT

Doar că, de la adoptarea acestei strategii, și meciurile marilor cluburi au început să fie condiționate de plata taxei în valoare de aproape 15 lire (aprox. 81 lei) pentru urmărirea unui singur duel. Asta pe lângă abonamentul la cablu. Costurile mari i-au încurajat pe mulți suporteri să se îndrepte către servicii ilegale de streaming pentru a putea urmări partidele gratuit.

Situația l-a revoltat pe Mike Ashley, patronul lui Newcastle, care inițial a fost de acord cu sistemul propus, argumentând că este singura variantă viabilă. Aspru contestat de suporterii echipei sale și aflat la un pas de a vinde clubul pe parcursul verii trecute, Ashley încearcă acum să câștige din simpatia fanilor.

ADVERTISEMENT

„Este absolut inacceptabil pentru orice fan al fotbalului să fie taxat cu 14,95 lire pentru un singur meci în contextul actual. Suporterii au respins oferta în mod clar, iar Premier League trebuie să acționeze. De ce să nu facem meciurile mai accesibile și să cerem doar 4,95 lire pe partidă până la Crăciun?

Guvernul ar trebui să renunțe la a cere TVA în această situație, pentru ca oamenii ce nu pot intra pe stadioane să aibă măcar posibilitatea de se uita la televizor la meciurile echipelor favorite”, a spus patronul lui Newcastle potrivit The Independent.

ADVERTISEMENT

Ce zic fanii și ce măsuri vor lua oficialii

Asociațiile suporterilor din Anglia și-au exprimat și ele poziția în raportul cu sistemul aplicat de televiziuni. Fanii nu sunt deloc de acord cu prețurile cerute pentru partidele din Premier League și cer ca ele să fie ajustate în cel mai scurt timp posibil. Mai mult, pentru a protesta, ei au ales să doneze bani către diverse cauze caritabile în loc să plătească „bilete” canalelor TV.

„Membrii organizației noastre și-au exprimat opinia. Vrem să putem urmări meciurile echipelor noastre, chiar dacă nu avem acces pe stadioane. Dar am preferat să donăm câte 15 lire unor organizații caritabile locale în loc să plătim televiziunilor acești bani. Asta pentru a demonstra cât de nepopular este sistemul propus din cauza prețului cerut. Cerem de urgență ca Premier League să revizuiască aceste condiții”, au spus reprezentanții Football Supporters` Association.

Pentru a se apăra, televiziunile au susținut că prețurile cerute sunt minimul necesar pentru a-și acoperi costurile presupuse de producția meciurilor, iar Richard Masters, directorul executiv al Premier League, a susținut că pretențiile televiziunilor sunt rezonabile.

Conform presei din Anglia, o ședință va avea loc pe parcursul zilei de marți, 27 octombrie, însă nimeni nu se așteaptă ca FA (n.r. Football Association, principalul for fotbalistic din Anglia) să schimbe ceva pentru următoarele partide, din weekendul 6-8 noiembrie.

 

ADVERTISEMENT