News

MAE, informații despre petrolierul capturat de pirați în Golful Guineea: ”La bordul navei nu erau români”. Update

12.03.2021 | 21:01
MAE informatii despre petrolierul capturat de pirati in Golful Guineea La bordul navei nu erau romani Update
ADVERTISEMENT

Un petrolier cu marinari la bord a fost capturat de pirați în largul coastelor Golfului din Guineea. La Ministerul Afacerilor Externe a fost convocată o celulă de criză, iar în cursul zilei a fost emis un comunicat care precizează că nu a fost niciun român la bordul navei capturate de pirați.


MAE: La bordul petrolierului capturat de pirați nu erau români

UPDATE, ora 21:00 / Vineri seara, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că nu au existat români la bordul navei ”Davide B”, care a fost implicată într-un atac din partea unor pirați în largul coastelor statului Benin, în Golful Guineea.

ADVERTISEMENT

”Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri.

Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”, arată comunicatul diplomației române.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 16:47 / Tancul de produse chimice „Davide B” a fost construit în anul 2016 și capturat în cursul zilei de joi, la 210 de mile marine de Cotonou, Benin. Potrivit unui comunicat oficial al companiei care deține nava, 15 membri ai echipajului sunt sechestrați.

Petrolierul avea un echipaj format din 21 de oameni, cetățeni ucraineni, români și filipinezi. Nouă bărbați înarmați au atacat vasul. Oficialii au precizat că șase oameni au rămas la bordul navei și sunt în siguranță.

ADVERTISEMENT

Un petrolier cu români la bord a fost capturat de pirați. Celulă de criză la MAE

Nava „Davide B” a fost atacată de pirați, iar 15 dintre cei 21 de oameni care se aflau la bord au fost capturați. Până în momentul de față nu se cunosc date cu privire la identitatea marinarilor.

Petrolierul se află sub pavilion Malta și a plecat din portul din Kiel, Germania, la data de 21 februarie 2021. Destinația finală nu a fost comunicată.

ADVERTISEMENT

Înformațiile au fost confirmate de compania care deține vasul: „Societatea De Poli Shipmanagement este foarte îngrijorată de atacul asupra navei sale și a navigatorilor săi. Principala prioritate a companiei este acum de a stabili contactul cu echipajul dispărut pentru a asigura eliberarea lor cât mai rapidă și sigură”.

„Echipa de intervenție în caz de urgență a De Poli Shipmanagement este în legătură cu toate autoritățile care au fost notificate imediat după incidentul care a avut loc la ora 15.00 UTC joi. Compania este în contact strâns cu familiile navigatorilor pentru a-i sprijini în acest moment extrem de dificil”, au adăugat reprezentanții, potrivit Antena 3.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat convocarea celulei de criză: „cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B” și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, în contextul în care în componența echipajului sunt și cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia,” a adăugat instituția.

ADVERTISEMENT