Un petrolier rusesc care transporta mii de tone de produse petroliere s-a rupt în două, duminică, din cauza unei furtuni puternice, deversând petrol în strâmtoarea Kerci, în Marea Neagră, în timp ce un alt petrolier, tot sub pavilion rus, era, de asemenea, în pericol după ce a suferit avarii, au declarat oficialii ruși.
Rusia desfășoară, duminică, în Marea Neagră, operațiuni de salvare a echipajelor a două petroliere avariate în timpul unei furtuni în apropiere de Crimeea anexată, dintre care unul s-a scufundat parțial, cel puțin o persoană pierzându-și viața.
Un petrolier rusesc care transporta mii de tone de produse petroliere s-a rupt în două duminică, din cauza unei furtuni puternice, deversând petrol în strâmtoarea Kerci, în timp ce un alt petrolier rusesc era, de asemenea, în pericol după ce a suferit avarii, au declarat oficialii ruși. Cel puțin o persoană a fost ucisă, au precizat aceștia, scrie lindependant.fr.
Volgoneft 212, un petrolier de 136 de metri lumgime, cu 15 persoane la bord, s-a rupt în două, iar prova sa s-a scufundat în apă, arată imaginile publicate de mass-media de stat. Valurile au scufundat puntea navei, construită în 1969, înainte ca aceasta să eșueze, au declarat autoritățile.
„A avut loc o deversare de produse petroliere”, a raportat agenția rusă de transport maritim, Rosmorrechflot. O a doua navă care arborează, de asemenea, pavilion rusesc, Volgoneft 239, de 132 de metri lungie, este în derivă după ce a suferit avarii, a declarat Ministerul Situațiilor de Urgență. Nava are un echipaj de 14 persoane și a fost construită în 1973.
Cele două petroliere au o capacitate de încărcare de aproximativ 4.200 de tone de produse petroliere. Un videoclip neverificat postat pe Telegram arată apa înnegrită pe marea agitată și un petrolier pe jumătate scufundat.
Autoritățile ruse nu au furnizat detalii cu privire la amploarea deversării de petrol sau de ce unul dintre petroliere a fost atât de grav avariat. Navele se aflau în strâmtoarea Kerci, între Rusia continentală și Crimeea, anexată Ucrainei de către Rusia în 2014, când au emis semnale de ajutor.
Potrivit Moscovei, mai mult de 50 de persoane și echipamente, inclusiv elicoptere Mi-8 și remorchere de salvare, au fost trimise în zonă. Potrivit ziarului rusesc Kommersant, petrolierul Volgoneft 212 transporta aproximativ 4 300 de tone de păcură.
Președintele Vladimir Putin a ordonat guvernului să înființeze un grup de lucru care să se ocupe de operațiunea de salvare și să atenueze impactul deversării de combustibil, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă, după ce Putin s-a întâlnit cu miniștrii pentru situații de urgență și de mediu, scrie și Voice of America.
Strâmtoarea Kerci separă Peninsula Crimeea, ocupată, de Rusia și este o rută de transport maritim importantă la nivel mondial, asigurând trecerea de la Marea Azov la Marea Neagră. Strâmtoarea a fost, de asemenea, un punct-cheie al conflictului dintre Rusia și Ucraina după ce Moscova a anexat peninsula de la Ucraina în 2014. În 2016, Ucraina a reclamat Curții Permanente de Arbitraj, unde a acuzat Rusia că încearcă să preia ilegal controlul asupra zonei. În 2021, Rusia a închis strâmtoarea timp de mai multe luni.