Fotbal international

Un politician din România sare în apărarea lui Sebastian Colțescu: ”I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras”

11.12.2020 | 15:51
Un politician din Romania sare in apararea lui Sebastian Coltescu I sa pus pistolul la cap si sa tras
ADVERTISEMENT

Un politician din România a sărit în apărarea arbitrului Sebastian Colțescu, acuzat de rasism la meciul PSG – Bașakșehir în care l-a identificat cu apelativul ”ăla negru” pe Pierre Webo, antrenorul secund al turcilor.

Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, susţine că că a sesizat o lipsă de solidaritate naţională în acest caz și a afirmat că nu s-ar fi simţit jignit dacă era într-un grup de persoane de culoare şi i s-ar fi spus ”albul ăla”.

ADVERTISEMENT

UEFA a deschis o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat pe Parc des Princes, iar Colțescu riscă o suspendare de zece etape. În plus centralul Ovidiu Hațegan ar putea ratat turneul final al Euro 2021.

Sebastian Colțescu, apărat de un politician din România

Unul din tre cei mai vocali politicieni din România, primarul din Iași, Mihai Chirica, nu s-a ferit să-l apere pe Sebastian Colțescu, în condițiile în care arbitrul din Craiova a fost mai mult criticat pentru gestul său.

ADVERTISEMENT

”I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras în el. Nu e demn pentru noi să lăsăm ca un compatriot să zacă jos şi noi să nu ne uităm la dânsul şi să-l întrebăm ce are. M-am simţit jignit de-a dreptul. Nu a făcut apel la nicio manifestare rasistă, pur şi simplu a fost o observaţie vizuală asupra culorii pielii”, a declarat Chirica într-o conferință de presă.

”Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă orice altă naţie ar fi păţit la fel cu un arbitru de-al său. Ar fi apărut o declaraţie a Ministerului de Externe, ar fi fost o intervenţie poate şi a Academiei de la Institutul de Lingvistică”, a continuat el.

ADVERTISEMENT

”Dacă în acel grup de oameni ar fi fost şapte persoane de culoare şi un alb şi persoana de culoare albă trebuia să fie sancţionată de arbitrul de centru şi trebuia să o facă repede, cum ar fi fost? Se ducea şi îl legitima? A indicat într-o manieră raţională, fără să jignească, unul dintre atributele pe care le avea această persoană”, a mai spus primarul din Iași.

”Eu nu m-aş fi simţit jignit să fi spus despre mine albul ăla. Să nu-mi fi spus gălbejitul ăla, palidul ăla sau amărâtul ăla. M-aş fi simţit jignit. Dar eram persoana albă dintr-un grup de negri. E corect. Nu mă cunoaşte după nume, mă identifică vizual cu cel mai semnificativ atribut pe care îl am, culoarea pielii”, a conchis Chirica.

ADVERTISEMENT

Criticat de foarte multă lume pentru modul cum a ales să-l indice pe secundul formației turce, Sebastian Colțescu are parte și de  susținere în tot acest scandal de rasism, iar în apărarea sa a sărit și jurnalistul maghiar Pataki Tamas.

ADVERTISEMENT