Curtea de Apel București a respins contestația depusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 împotriva preotului A. Cristian Constantin, trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Ca urmare a sentinței, inculpatul a rămas cu pedeapsa stabilită de instanța de fond: un an de închisoare, cu amânarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani și plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 de lei. Sentința este definitivă.
În vârstă de 47 de ani, bărbatul a fost pus sub acuzare după ce în dimineața zilei de 2 iulie 2023, în jurul orei 07:05, a fost oprit de polițiști în sectorul 3 al Capitalei, în timp ce se afla la volanul unui autoturism marca Volskwagen de culoare gri. El s-a ales cu dosar penal după ce oamenii legii au descoperit că acesta prezenta o alcoolemie de 1,80 g la mie, așa cum reiese din cuprinsul Raportului de expertiză medico-legală, eliberat de INML.
Concentrația reținută în documente este de 2,25 de ori mai mare decât limita inferioară admisă de lege pentru consumarea faptei penale, procurorii reținând faptul că acesta a condus autoturismul în timpul dimineții, într-o zonă aglomerată.
La audieri, preotul și-a recunoscut fapta și a mărturisit că venea de la o nuntă, unde a consumat aproximativ 1,5 litri de vin alb. Spre dimineața, el s-a urcat în mașină și a plecat spre biserică, unde urma să țină slujba de duminică.
”Fiind audiat în cauză, numitul A.C.C. a recunoscut comiterea faptelor, precizând că pe parcursul nopţii de 07.07.2023, în intervalul orar 21.00-01.00 a consumat aproximativ 4-5 pahare de vin alb, în cantitate de circa 300 ml fiecare, în condiţiile unui aport caloric alimentar, participând la o festivitate matrimonială de pe raza sectorului 3 al capitalei, iar a doua zi dimineaţă, considerând că se află în deplinătatea reflexelor psihofizice, a decis să conducă maşina proprie în drum spre serviciul de la Biserica Sf.(…), unde patrona slujba de duminică”, se arată în materialul de urmărire penală.
Bărbatul și-a recunoscut fapta și le-a spus judecătorilor că o regretă. Magistrații au fost blânzi cu inculpatul, în condițiile în care s-a constatat că acesta nu era cunoscut cu antecedente penale, era angajat al Patriarhiei Române, căsătorit și tată al un copil. Pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, legea prevede pedepse cu închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă. În cazul preotului, instanța a decis ca aceasta să fie îndreptată spre minimul legal.
”Astfel, Curtea constată că judecătorul cauzei pe fond a avut în vedere, într-o măsură suficientă, împrejurarea că inculpatul a pus în pericol siguranţa circulaţiei, prin aceea că a condus autoturismul pe drumurile publice având în sânge o alcoolemie ridicată, circumstanţele cauzei impunând stabilirea unei pedepse cu închisoarea.
Sub acest aspect, Curtea reţine că inculpatul a condus autoturismul marca Volkswagen pe timpul zilei, fiind oprit în trafic în jurul orei 07.05, pe un drum public, iar valoarea alcoolemiei a fost ridicată – 1,80 g la mie, depăşind dublul limitei prevăzute de lege, ceea ce poate contura concluzia că acesta nu a înţeles pericolul acţiunilor sale.
Cu toate acestea, instanţa de control judiciar apreciază, în acord cu prima instanţă, că în speţă nu se impune condamnarea inculpatului pentru comiterea infracţiunii deduse judecăţii, nefiind necesară – în raport şi de criteriile enumerate la lit. d a art.83 alin.1 din Codul penal – aplicarea imediată a unei pedepse, impunându-se în schimb, aşa cum în mod corect a stabilit şi instanţa de fond, supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată de timp – respectiv 2 ani ce constituie termen de supraveghere şi pe a cărui durată inculpatul este obligat să respecte o serie de măsuri şi obligaţii”, au motivat judecătorii de la Curtea de Apel București, la finalul lunii februarie.
În România, Codul Rutier prevede concentrația de 0,8g la mie, dincolo de care apare răspunderea penală. Specialiștii au diferențiat trei grade de stare de ebrietate:
”Recordul absolut” în materie este deținut de un vasluian de 40 de ani care, în ianuarie 2025, a ajuns la spital cu o concentrație de 9,6 grame la mie. Bărbatul acuza dificultăți de respirație și era în comă alcoolică, însă medicii au fost șocați de faptul că acesta încă se afla în viață. Recordul anterior data din 2010, atunci când o femeie de 73 de ani a ajuns la spital cu o alcoolemie de 7,5 la mie.