News

Un preot din Constanța a fost prins băut la volan. A dat vina pe vinul de împărtășanie

Un preot din Constanța, prins băut la volan. A contestat sancțiunea în instanță și a dat vina pe vinul de împărtășanie
23.08.2021 | 16:54
Un preot din Constanta a fost prins baut la volan A dat vina pe vinul de impartasanie
ADVERTISEMENT

Fapta s-a petrecut în luna aprilie a acestui an. Preotul a fost oprit de polițiștii rutieri, care au constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, scrie Ziua de Constanța.

Bărbatul a contestat în instanță decizia oamenilor legii. Acesta a explicat că starea de ebrietate a fost cauzată de consumul de vin de împărtășanie.

ADVERTISEMENT

Un preot din Constanța a fost prins băut la volan. A dat vina pe vinul de împărtășanie

Polițiștii l-au amendat pe preot cu 1.305 lei, 9 puncte de penalizare și reținerea permisului de conducere. Acesta le-a cerut, însă, judecătorilor să înlocuiească respectiva amendă aplicată cu sancțiunea avertismentului.

El a explicat că a băut o cantitate mică de vin de împărtășanie, după slujba de la biserică și înainte de o procesiune religioasă privată.

ADVERTISEMENT

„La data de 21.04.2021 a fost oprit de organele de poliție în loc Valea Dacilor, conducând autoturismul personal și i-a fost comunicat că în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat 0,10 m1/l alcool în aerul expirat, fiind astfel suspect de conducere sub influența băuturilor alcoolice. Petentul menționează că se deplasa în loc. Valea Dacilor, la o procesiune religioasă privată, iar după terminarea slujbei pe care a ținut-o la biserica din parohia unde slujește, a consumat vin de împărtășanie în cantitate mică și în drum spre locație a fost oprit de organul de poliție”, a notat acesta în cererea transmisă judecătorilor.

„Precizează că nu a avut intenția să conducă beat, considerând că alcoolul ingerat, fiind în cantitate mică, nu poate influența deprinderile de a conduce pe drumurile publice,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Judecătorii nu au fost convinși. Aceștia au respins solicitarea preotului, ca fiind neîntemeiată.

Ce au decis judecătorii

Magistrații de la Judecătoria Medgidia au fost de părere că argumentele preotului nu sunt unele care să-i justifice fapta.

ADVERTISEMENT

„Instanța a reținut că prin plângerea formulată petentul nu a contestat decât formal situația de fapt reținută în procesul-verbal contestat, și că nu a dovedit netemeinicia observațiilor personale ale agentului constatator sau inexactitatea acestora, nu a prezentat o explicație rațională motivului pentru care s-ar fi întocmit procesul-verbal cu consemnarea unei situații nereale, pentru a se ridica un dubiu cu privire la obiectivitatea acestuia și nici nu a făcut dovada existenței unei cauze exoneratoare de răspundere,” au decis judecătorii.

„De asemenea, amenda a fost aplicată într-un cuantum minim, instanța apreciind că în cauză nu sunt incidente circumstanțe de natură a duce la înlocuirea amenzii cu sancțiunea avertismentului,” au adăugat aceștia.

Sentința a fost pronunțată la data de 18 august. Aceasta nu este definitivă.

ADVERTISEMENT